Отворена изложба Амбасаде Канаде и БГБ

Библиотека града Београда

У четвртак, 24. јуна 2021. године, у Одељењу за рад са корисницима Библиотеке града Београда свечано је отворена изложба приређена у сарадњи Амбасаде Канаде и Библиотеке града Београда „Београд-Отава: дипломатски односи од успостављања до данас – 80 година“. Изложба је уприличена поводом 80 година од успостављања дипломатских односа Београд-Отава, а састоји се од архивских докумената, фотографија и билатералних уговора који сведоче о континуитету чврстих веза између Србије и Kанаде.

Иако су дипломатски односи отпочели још у 20-тим годинама прошлог века, за званични почетак дипломатских односа између Београда и Отаве сматра се указ краља Петра II Kарађорђевића од 30. маја 1941. потписаног у Јерусалиму када је наложено отварање Посланства Kраљевине Југославије са седиштем у Отави. Званични плакат за отварање изложбе садржи овај документ, а сама изложба постављена је у излозима Библиотеке града Београда који гледају на Kнез Михаилову и Рајићеву улицу.

На отварању изложбе присутнима су се обратили Њ.Е. Џајлз Норман (Giles Norman), амбасадор Kанаде у Србији и Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града Београда.

 

Изложба ће трајати до 31. јула 2021. године.