Отворена изложба ОКЕАН ПЕКИЋ

Галерија Атриум

У петак, 11. марта 2022, у галерији Атријум је свечано отворена изложба којом се обележава 30. година од одласка писца Борислава Пекића (1930-1992).  О изложби је говорила њена ауторка Олга Красић Марјановић, као и проф. др Михајло Пантић и Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града Београда.

Мултимедијални пројекат посвећен животу и стваралаштву једног од највећих српских писаца друге половине XX века покушај је да се фотографијом, документом, личним предметима, рукописном грађом, као и видео и аудио документацијом изнова скрене пажња на непролазне вредности књига које је писао Борислав Пекић: романсијер, приповедач, драмски писац, есејиста, сценариста. Овакве документарне изложбе увек су и покушај да се визуелном комуникацијом завири у велику литературу, пишчеву „радионицу“ као и у остварену и релевантну биографију.

Обимна грађа изложбе презентована је на тридесет и осам великих плаката који су подељени у две целине. Прва прати шездесетдвогодишњи живот Борислава Пекића, од најранијег детињства до последњих тренутака. Сам биографски део подељен је на неколико плаката: детињство; младост проведену у Трећој мушкој гимназији у Београду, а потом у Казнено-поправним домовима у Нишу и Сремској Митровици; двадесетогодишњи боравак у Лондону и политички ангажман.

Другу велику целину изложбе представљају плакати који прате Пекићево стваралаштво – романсијера, приповедача, неуморног писца дневничких записа, као и драмског писца чије су драме извођене на позоришним сценама пре свега београдских позоришта.

Из рукописне грађе писца одабрано је неколико страница дневничких записа, као и скице, карте и албуми везани за настанак Златног руна, а из богате архиве породице Пекић скениране су многе повеље, награде и признања које су додељиване писцу за књиге, радио драме и позоришне представе. У витринама се могу видети многи оригинални пишчеви премети које је изабрала и за ову прилику уступила породица Пекић.

Изложбу прати и богато илустровани каталог, као и Пекићеви интервјуи дати РТС-у.

Изложба је настала 2007. године, у продукцији Библиотеке града Београда, али ју је за ову прилику ауторка проширила новим плакатима и документима.

Изложба траје до 25. марта 2022. године.