Потписан Протокол о сарадњи између Библиотеке града Београда и Kултурног центра Војводине “Милош Црњански”

Културни ценар Војводине "Милош Црњански"

У Kултурном центру Војводине „Милош Црњански“ свечано је потписан Протокол о сарадњи између ове институције и Библиотеке града Београда. Протокол су потписали директори ових институција, Јасмина Нинков у име Библиотеке града Београда и Ненад Шапоња у име Kултурног центра Војводине Милош Црњански.

Протоколом су створене основе за заједничку реализацију домаћих и иностраних уметничких, научних, издавачких, манифестационих и других пројеката и програма из области уметности и културе, пројеката из издавачке делатности, као и за међусобну подршку у промотивним активностима.

„Радујемо се овој сарадњи и сматрамо да је потпуно природно да се та сарадња између нас, највеће јавне библиотеке у Србији, а ми смо познати и по културним програмима које организујемо и којих има више од 3000 на годишњем нивоу, богатој издавачкој делатности и великом броју изложби посвећених нашим писцима, и институције каква јесте Kултурни центар Војводине „Милош Црњански“, а која, такође, има одличну продукцију, као и веома квалитетна издања и која се бави и културном баштином и савременом културом Војводине, развија у будућности на многим нивоима. Биће заиста од вишеструке користи и на радост публике да размењујемо публикације, да ваша издања буду у нашим фондовима и читаоницама, као и да су наша издања доступна овдашњој публици, истакла је овом приликом Јасмина Нинков и додала да „иако знамо да су Београд и Нови Сад километарски гледано врло близу, заиста је потребно да институције између себе остваре много већу сарадњу на обострано задовољство и задовољство публике“.

„Поред размене програма и публикација, наравно, постоји могућност и заједничке реализације појединих догађаја јер ми смо у Београду врло амбициозни и стало нам је да учествујемо у реализацијама најважнијих догађаја који се планирају у нашој земљи“, рекла је Нинков.

Ненад Шапоња, директор Kултурног центра Војводине „Милош Црњански“, најавио је овом приликом да је већ договорен први програм у оквиру ове сарадње.

„У организацији Народне библиотеке Србије, са којом већ имамо потписан Протокол о сарадњи, у четвртак, 28. октобра премијерно ће бити изведене композиције познатог књижевника Владана Деснице, што је прави куриозитет јер ове камерне композиције никада нису изведене и мало ко и зна да је он и компоновао. Kонцерт „Музика Ивана Галеба“ биће у Београду, а за ту прилику Библиотека града Београда је приредила изложбу „Владан Десница (1905 – 1967)“. Све то, захваљујући нашој међусобној сарадњи, имаће прилику да види и публика у Новом Саду. И изложбу и концерт организоваћемо у Kултурном центру Војводине „Милош Црњански“ почетком децембра месеца“, истакао је Шапоња.