Представљена прва два издања из едиције „ФЕСТ-ових 50“

Библиотека града Београда

У понедељак, 10. маја 2021. године, у Комбанк дворани, одржана је конференција за новинаре поводом објављивања прве две књиге из едиције „ФЕСТ-ових 50“. На конференцији су говорили градски секретар за културу Иван Карл, Јасмина Нинков, директор Библиотеке града Београда и Александар Мандић, уредник монографије „Милан Вукос: споменар“. Путем видео линка, из Сиднеја се обратила и Уна Чолић Банзић, приређивач издања „ФЕСТ: завештање од четири слова“.

Поводом 50 година ФЕСТ-а, Библиотека града Београда, у сарадњи са Секретаријатом за културу града Београда, покренула је едицију „ФЕСТ-ових 50“. Прве две књиге објављене у овој едицији су „ФЕСТ: завештање од четири слова“ и „Милан Вукос: споменар“.

Монографију „ФЕСТ: завештање од четири слова“ саставила је и приредила Уна Чолић Банзић. Поред њених текстова, књига садржи и прилоге преко 40 великих имена и актуелних стваралаца из света филма, телевизије, новинарства, уметности и културе. Књига прати историјат ФЕСТ-а, његове најзначајније и најзанимљивије моменте, као и значај који је овај фестивал имао за југословенску и српску културу.

Монографију „Милан Вукос: споменар“ приредио је Александар Мандић. Књига је посвећена Милану Вукосу, једном од оснивача ФЕСТ-а, који је такође био и дугогодишњи директор Радио-телевизије Београд и амбасадор Југославије у Венецуели. Књига садржи аутобиографску белешку Милана Вукоса и сећања преко 40 његових пријатеља и сарадника.

Обе монографије су богато илустроване архивским фотографијама. Уредник едиције је Иван Карл, а дизајн је радила Амалија Витезовић.