Пројекат „ESSENTIAL” представљен на конференцији ИФЛА МЕТЛИБ 2022

Библиотека града Београда

Годишња ИФЛА МетЛиб конференција, у организацији ИФЛА Секције библиотека великих градова, одржана је ове године у мају у Библиотеци града Осла, познатој под именом Даикман. Овој, најзначајнијој светској конференцији која у фокусу има јавне библиотеке, присуствовало је око 120 учесника из библиотека великих градова из целог света (Њујорк, Амстердам, Лос Анђелес, Хелсинки, Праг, Барселона, Ротердам, Монтреал, Београд, …).

Тема овогодишње конференције била је „Јачање отпорних градова” („Fostering Resilient Cities”) и бавила се питањем како јавне библиотеке подржавају и оснажују своје заједнице током кризних и изазовних времена.

Представници Библиотеке града Београда, Јасмина Нинков и Марјан Маринковић, учествовали су на седамдесетоминутном панелу под називом „Отпорна библиотека – поуздан извор у кризним временима”. Они су током панела представили међународни пројекат ESSENTIAL, посвећен јачању новинске писмености грађана, који БГБ са успехом приводи крају, уз подршку Европске уније, а у оквиру Еразмус + програма. Поред представника БГБ, на панелу су учествовали и Лора Муринен, из Библиотеке града Хелсинкија и проф. др Џејми Џонсон, професорка на Одсеку за библиотекарство Универзитета у Ослу. Разговарало се о значају новинске писмености данас, и могућности библиотека да пружају релевантне информације грађанима и буду сигурно место за размену мишљења о кључним питањима за заједницу.

Пројекат ESSENTIAL и његови главни резултати – веб сајт и онлајн курс посвећен новинској писмености – изазвали су велико интересовање учесника конференције, и многе колеге су исказале жељу да преузму ове едукативне алате и примене их у свом раду.

Током конференције организована је стручна посета библиотеци Даикман, која је од стране ИФЛА-е проглашена за најбољу јавну библиотеку на свету у 2021. години, као и другим награђиваним јавним библиотекама из мреже Библиотеке града Осла.