Прослављен 92. рођендан Библиотеке града Београда

Библиотека града Београда

Библиотека града Београда обележила је у среду, 11. јануара 2023. године, 92 године постојања. Том приликом додељене су награде „Марија Илић Агапова” – за најбољег библиотекара града Београда, „Глигорије Возаровић” – за најбољег издавача, награда за најчитанију књигу страног аутора, награда „Читалац године” и „Повеља за изузетан допринос”.

Награда која носи име прве библиотекарке и управнице Библиотеке града Београда, Марије Илић Агапове, додељена је Драгани Милуновић, дипломираној библиотекарки саветници, заменици директора и руководитељки Сектора за библиотечко-информациону делатност Народне библиотеке Србије.

Награда „Глигорије Возаровић” за најбољег издавача у 2022. години додељена је Издавачкој кући ,,Православна реч” из Новог Сада.

Према подацима из мреже Библиотеке града Београда, најчитанија књига савремене преведене књижевности у 2022. години је роман „Кућа гласова”, италијанског књижевника Доната Каризија, у издању Вулкан издаваштва.

Награда „Читалац године” у категорији деце до 14 година припала је деветогодишњој Лари Бјелаковић из општине Нови Београд.

Специјално признање Библиотеке града Београда – Повеља за изузетан допринос ове године је припала Владимиру Петровићу, уреднику и новинару у Културном дневнику Радио телевизије Србије који је редовно пратио све програмске активности и ширу јавност упознавао са целокупним радом Библиотеке града Београда.

Присутним гостима, представницима медија и добитницима награда обратили су се Наташа Михаиловић Вацић, у двоструком својству: као изасланица градоначелника Александра Шапића и градска секретарка за културу, и Миодраг Ивановић, државни секретар Министарства културе Владе Републике Србије. Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града Београда, у свом обраћању је истакла значајна остварења Библиотеке у 2022. години.

 

Фото: Жељко Јовановић