Стручни скуп „Креирање иновативних услуга за промовисање културног наслеђа у библиотекама”

Библиотека града Београда

Скуп је организован у оквиру међународног пројекта ”Re-designingand Co-creating Innovative Cultural Heritage Services Through Libraries (iTSELF)”.

Скуп је отворила директорка БГБ, Јасмина Нинков, а излагања су имали: Станка Јовичић, Марјан Маринковић, Бојан Кундачина, Милена Огњановић и Анђела Иванић. Они су представили резултате пројекта и поделили са присутнима стечена знања и искуства.

Презентовано је истраживање„Улога библиотека у промоцији културног наслеђа у Републици Србији”, као и различите савремене технике, методе и алати за развијање иновативних услуга и реализовање пројеката (Lego® SeriousPlay®, Агилни оквири SCRUM i KANBAN, Пословни модел YOU, Геокешинг, Дигитални беџеви, Escaperoom, Miro, Spatial Chat). Приказани су специјални Фејсбук, Инстаграм и Твитер профили које је БГБ покренула у сврху промовисања културног наслеђа из својих фондова. Посебна пажња посвећена је презентацији најважнијег производа пројекта – онлајн курса „Креирање иновативних сервиса за промоцију културног наслеђа у библиотекама”, који ће ускоро постати јавно доступан. Овај курс ће бити снажно образовно средство за библиотекаре и друге стручњаке који се баве чувањем и промовисањем културног наслеђа.

На скупу је присуствовало педесетак библиотекара и стручњака из других баштинских установа из читаве Србије: Београда, Новог Сада, Лесковца, Шапца, Крушевца, Смедерева, Пирота, Чачка, Ужица, Панчева…

Пројекат iTSELF заједнички имплементира шест партнера – библиотека, универзитета и организација из Летоније, Француске, Турске, Холандије, Естоније и Србије. Носилац пројекта је Национална библиотека Летоније. Пројекат је почео у децембру 2018. године и завршава се у августу 2021. године. Главни циљ пројекта је развијање ефикасних метода за креирање иновативних сервиса за промовисање културног наслеђа.

Пројекат се реализује уз подршку Европске уније, у оквиру Erazmus+ програма.