Учешће БГБ на 17. стручно-научном скупу Заједнице матичних библиотека Србије БИБЛИОНЕТ 2023.

Библиотека града Београда

  1. стручно-научни скуп Заједнице матичних библиотека Србије БИБЛИОНЕТ 2023. одржан је у периоду од 7. до 9. септембра у Сомбору, у организацији Заједнице матичних библиотека Србије и Градске библиотеке „Kарло Бијелицки”.Тема скупа „Деца и млади: библиотеке за нове генерације” заинтересовала је и окупила преко 170 учесника из 40 установа из Србије и региона.

На свечаном отварању говорили су Вања Марковић, самостална саветница и руководилац у Министарству културе Републике Србије, Антонио Ратковић, градоначелник Града Сомбора, др Владимир Пиштало, управник Народне библиотеке Србије и Наташа Туркић, директорка Градске библиотеке „Карло Бијелицкиˮ у Сомбору.

Награда „Ђуро Даничић” за допринос развоју библиотекарства и културе у целини додељена је Жаклини Николић, директорки Библиотеке „Центар за културу” Кладово.

Радни део програма започели су предавачи по позиву Катја Вебе и Сузана Брант из Немачке и Алица Коларић из Хрватске, путем видео линка, а потом су говорили Сњежана Берак из Бјеловара, Сузана Биглбауер и Синиша Петковић из Осијека, Добрила Бегенишић, Нада Бањанин Ђуричић и Биљана Алабахари из Београда и Анђелија Пругинић из града домаћина.

Потом су кроз два паралелна програма, одржана 27 предавања у којима су  својим искуствима и раду са децом и младима говорили библиотекари из Србије, Македоније и Републике Српске. Предавања су покрила широк распон тема попут: стимулисање и развој писмености од најранијег доба; породично читање; подстицање и развијање читалачких навика кроз пројекте, програме и едукативно-креативне радионице; тинејџ библиотеке; инклузивне библиотеке; мобилне библиотеке; читалачки клубови; рaзвиjaњa библиoтeчких услугa нaмeњeних дeци и млaдимa кроз сарадњу са устaнoвaмa културe, oбрaзoвним устaнoвaмa , нeвлaдиним oргaнизaциjaмa и удружeњимa; улога библиотекара у одељењима за децу и младе и др.

Представници Библиотеке града Београда на БИБЛИОНЕТУ 2023. били су: директорка Библиотеке града Београда Јасмина Нинков, Милијана Јокић, Владислава Ивковић Марковић, Марина Неђић, Снежана Кавалић, Мирјана Ђапић, Смиља Тодорчевић, Наташа Булатовић, Александра Вићентијевић, Биљана Петровић и Виолета Ђорђевић.

Библиотека града Београда представила је своје активности на пољу рада са децом и младима кроз предавања: „Дечје одељење као културно срце библиотеке”-Виолета Ђорђевић, „Потрага за скривеним смислом и надоградња кроз лични доживљај”-Александра Вићентијевић, „Мали принц у Великој Хочи”-Биљана Петровић и „Библиотека Вук Караџић Нови Београд-у корак са растом детета”-Смиља Тодорчевић и Наташа Булатовић.

Први пут је на скупу, као нови вид сарадње, у оквиру програма одржан Летњи форум Библиотекарског друштва Србије, на коме је учествовала и Виолета Ђорђевић са презентацијом „Међународна сарадња и могућности едукације и сарадње кроз Еразмус + програме”.

Један од најважнијих закључка овогодишњег Библионет је дефинисање националне стратегије у области пружања библиотечких услуга за децу и младе.  Стога, Заједница матичних библиотека Србије покренуће иницијативу према Министарству културе РС за дефинисање националне стратегије у области пружања библиотечких услуга за децу и младе, по узору на праксу других земаља у свету и региону.

Сви учесници скупа имали су прилику да погледају представу „Тенор на зајам” у Народном позоришту Сомбор, посете знаменитости града и виде изложбу „80 година Малог принца”, која је изложена у Градском музеју Сомбор. Изложбу чине књиге “Мали принц” Антоана де Сент Егзиперија, преко сто различитих издања из приватне колекције Жане Гњатовић, библиотекарке Градске библиотеке „Kарло Бијелицки” и дечији радови настали током радионица Лето са Малим принцом. Ауторка ове изложбене поставке је Ерика Вујић.

Скуп је одржан под покровитељством Министарства културе Републике Србије, Града Сомбора, Народног позоришта Сомбор и  компаније Стар такси.