Учешће Библиотеке града Београда на конференцији Америчке библиотечке асоцијације (АЛА) у Вашингтону (23–28. јуни 2022)

Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града Београда, на позив Мајкла Даулинга, директора Одељења за међународне односе АЛА, учествовала је на годишњој конференцији Америчке библиотечке асоцијације која се ове године одржавала у Вашингтону. АЛА је најстарија и највећа светска библиотечка асоцијација са преко 49.000 чланова из 110 земаља. Сваке године око 18.000 чланова из Америке али и међународних чланова учествује у раду конференције. То је била значајна прилика за сусрет са многим колегама из највећих америчких библиотека, учешће у раду сесија, посету Конгресној библиотеци (Медисон зграда) као и обилазак надалеко чувене изложбе са најновијим достигнућима у хардверу, софтверу, штампању, каталогизовању  и свакој другој технологији везаној за библиотекарство.

Захваљујући Џенис Р. Лашансе, некадашњој председици Секције специјалних библиотека АЛА и ИФЛА Секције за менаџмент библиотечких удружења,организована је и посета Белој кући.

У сарадњи са Брајаном Беноном, директором библиотека у Њујорку, организована је специјална стручна посета двема светски значајним библиотекама у Њујорку. Прва је чувена Градска библиотека Њујорка, Шварцман зграда на Петој авенији.Самим својим изгледом и позицијом она је икона Њујорка. Међутим, поред лепоте зграде и њене локације, ова библиотека поседује богате фондове и сврха посете је била обилазак нове сталне поставке из ризница ове библиотеке – Полонски изложбе, која је, поводом 125 година од оснивања Библиотеке, постављена у улазном холу ове монументалне зграде. На изложби су представљени векови писмености на тим просторима – од првих трагова писане речи до првих штампаних књига (Гутембергове Библије, на пример), преко докумената о оснивању Америке, манускрипта, писама, старе и ретке књиге све до докумената из области филма, музике, позоришта.. Изложбу прати књига-каталог на више стотина страна. У питању је врхунска изложба која је презентирана на начин који треба следити.

У реновирану библиотеку Ставрос Њијархос Фондације уложено је преко 200 милиона долара Фондације и града Њујорка. Библиотека сада има седам спратова и око шест милиона библиотечких јединица. Организовано је стручно вођење корз Библиотеку од стране помоћнице директора Зене Џорџ. Теме су биле реновирање објекта, одељења, сервиси, програми, иновативан рад са децом и младима.