Учешће Библиотеке града Београда на XXIV стручном скупу Друштва библиотекара Републике Српске под називом „Библиотеке за одрживу будућност“

Библиотека града Београда

Друштво библиотекара Републике Српске организовало је XXIV стручни скуп под називом „Библиотеке за одрживу будућност“. Овогодишњи скуп, који је одржан у Приједору (25-26. 04. 2024. године), окупио је 176 библиотекара из различитих типова библиотека, из Босне и Херцеговине, Србије и Македоније.

Од тренутка када су се појавиле, библиотеке и библиотекари су се трудили да сакупе, систематизују и знања и вештине, и да их, као главни ресурс, пренесу генерацијама које долазе, не нарушавајући њихово право и слободу да та знања користе, унапреде и ускладе са властитим животним околностима. На скупу су, у оквиру сесија, представљени примери добре библиотечке праксе и њихово деловање на плану развоја библиотекарства у руралним срединама, развоја специјалних технологија и стратегија управљања корпоративним знањем у специјалним библиотекама, а било је речи и о потенцијалима културно-просветне делатности у библиотекама под окриљем образовних установа.

Библиотеку града Београда су на скупу, као аутори радова и предавачи, представљали стручни радници Марина Неђић и Зорица Јовичић (рад „Културно-образовни програми и издавачка делатност Библиотеке града Београда  у служби промоције културе сећања), Виолета Ђорђевић (рад „Подстицање развоја читалачких навика код деце: примери из праксе Библиотеке града Београда“), Наташа Кнежевић (рад „Ко то тамо (не) чита?“), Катарина Миош (рад „Манифестација „Дани Милована Видаковића“ у Сопоту као пример сарадње библиотеке и локалне заједнице“) и Марина Ђенадић (рад „Утицај промене корисничких очекивања на библиотечку делатност у дигиталном добу“).