Учешће на „Жичком сабору библиотекара 2022“

Библиотека града Београда

Захваљујући подршци Града Краљева и Министарства културе и информисања Републике Србије, Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ Краљево, пету годину за редом, организoвала је „Жички сабор библиотекара 2022“, тродневни стручни скуп са међународним учешћем, који обухвата и пратеће програме. Тема скупа била је „Сарадња  библиотека са другим субјектима културе, образовања и науке“, са идејом да се прикажу досадашњи резултати рада, размене знања и искуства и иницирају нови пројекти. У Србији готово да нема библиотеке која не реализује и не развија неки облик сарадње са субјектима у култури, образовању и науци на локалном, националном, регионалном или пак међународном нивоу. Скуп је био прилика да се у фокус стручне расправе ставе разноврсни облици сарадње и да се на тај начин сагледају и проблематизују сви аспекти те сарадње у српском библиотекарству. Програмски одбор скупа чинили су проф. др Добрила Бегенишић (начелница Одељења за унапређење и развој библиотечко-информационе делатности Народне библиотеке Србије), Горан Траиловић (библиотекар саветник у Градског библиотеци Панчево и одговорни уредник „Читалишта: научног часописа за теорију и праксу библиотекарства“) и Катарина Јаблановић. На јавни позив за пријаву радова упућен почетком јуна, до предвиђеног рока, 15. августа, пристигло је 27, од којих је селектовано 16 за представљање на Сабору и објављивање у зборнику.

У оквиру три радне сесије учешће на скупу су узели стручни радници из библиотека из Србије (Завод за проучавање културног развитка Београд, Народна библиотека Србије, Библиотека Матице српске, Народна библиотека Србије, Библиотека града Београда, Народна библиотека „Вук Караџић” Крагујевац, Народна библиотека Крушевац, Матична библиотека „Љубомир Ненадовић“ Ваљево, Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ Чачак, Народна библиотека „Стеван Сремац“ Ниш, Народна библиотека „Радоје Домановић“ Лесковац, Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ Краљево) и из региона (Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ Битољ, Република Северна Македонија ; Јавна установа Културни центар „Никола Ђурковић“ Котор Градска библиотека и читаоница Котор, Република Црна Гора ; Народна библиотека „Филип Вишњић“ Бијељина, Босна и Херцеговина). Такође, важно је истаћи да су гости Сабора били библиотекари из Београда, Јагодине, Ужица, Новог Пазара и Врњачке Бање.

Библиотеку града Београда су, на овом скупу, као аутори радова и предавачи, представљала четири стручна радника: Марина Неђић и Снежана Кавалић Арсенијевић  („Партнерство Библиотеке града Београда и друштвене заједнице кроз програме промоције здравих стилова живота“) и Виолета Ђорђевић и Владислава Ивковић Марковић ( „Све(т) су библиотеке“).