Владан Матијевић – добитник Награде „Београдски победник“ за 2023. годину

Библиотека града Београда

У уторак, 22. јануара 2024. године, у Библиотеци града Београда одржана је конференција за новинаре на којој је саопштено име добитника књижевне награде „Београдски победник”.

На конкурс за Награду „Београдски победник“ за роман године стигло је до 31. децембра 2023. сто двадесет два романа. Жири у саставу проф. др Предраг Петровић, председник, др Слађана Илић, проф. др Петар Пијановић, др Весна Тријић и др Наташа Анђелковић сачинио је и током јануара 2024. објавио најпре шири, а потом ужи и најужи избор.

На завршној седници одржаној 22. јануара 2024. године жири је размотрио свих шест романа који су били у најужем избору: Стеван Вранеш, Девојачка соба (Доказ издаваштво), Филип Грбић, Канон потиштеног ума (Вулкан), Маја Искра, Аперкат (Лом), Владан Матијевић, Пакрац (Лагуна), Владимир Пиштало, Песма о три света (Агора) и Бојан Савић Остојић, Време воде (Контраст издаваштво).

Жири је већином гласова донео одлуку да Награду „Београдски победник“ за најбољи роман на српском језику објављен у 2023. години понесе књига Пакрац Владана Матијевића. За Матијевићев роман гласали су Предраг Петровић, Слађана Илић, Петар Пијановић и Весна Тријић, док је Наташа Анђелковић свој глас дала роману Песма о три света Владимира Пиштала.

Kако се наводи у Образложењу жирија, роман Пакрац Владана Матијевића „издвојио се мајсторством приповедања којим је успостављена аутентична и сложена слика света. Удвојена личност главног јунака, окружена ликовима са маргине и бомбардована вестима из црне хронике, доводи у везу савремени Београд са Пакрацом с почетка ратних деведесетих. Критички преиспитујући модерно српско друштво овај роман храбро, провокативно и прецизно отвара питања зла, одговорности и моћи на крају двадесетог и почетком двадесет првог века. Поетички се надовезујући на уметничко искуство црног таласа у српској прози и филму, Владан Матијевић користи гротеску и хумор како би обликовао вишезначну и слојевиту визију данашњег Београда. Суочавајући читаоца са различитим манифестацијама насиља, приповедач нас води ка спознаји метафизичког порекла и природе зла. Награђени роман на трагу је поетике коју је Владан Матијевић засновао у претходним остварењима, првенствено у збирци приповедака Прилично мртви и роману Врло мало светлости.”

Свечана додела Награде биће уприличена у просторијама Библиотеке града Београда у уторак, 30. јануара у 12 сати.

Подсећамо да је Награду „Београдски победник” Библиотека града Београда установила 2021. године. Награда се додељује једном годишње за најбољи роман написан на српском језику (прво издање) у претходној години. Награда се састоји од: статуе Београдског победника која је рад академског вајара Зорана Кузмановића; дипломе и новчаног износа од 10.000 eвра у динарској противвредности. Добитник награде може бити само једно лице тј. награда се не може делити између више лица и може се добити само једном.