Učešće Biblioteke grada Beograda na XXIV stručnom skupu Društva bibliotekara Republike Srpske pod nazivom „Biblioteke za održivu budućnost“

Društvo bibliotekara Republike Srpske organizovalo je XXIV stručni skup pod nazivom „Biblioteke za održivu budućnost“. Ovogodišnji skup, koji je održan u Prijedoru (25-26. 04. 2024. godine), okupio je 176 bibliotekara iz različitih tipova biblioteka, iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije.

Pročitaj više

Promena lokacije ogranka Biblioteke grada Beograda

Obaveštavamo korisnike da je ogranak Biblioteke grada Beograda „Fontana“ zatvoren jer se iz dosadašnjeg prostora koji se nalazi u okviru Tržnog centra Fontana na Novom Beogradu (Pariske komune 13/1), seli u novi prostor u ulici Narodnih heroja 13 na Novom Beogradu.

Pročitaj više

SVETSKI DAN KNjIGE – SVI SMO U BIBLIOTECI!

Svetski dan knjige, 23. april, Biblioteka grada Beograda tradicionalno obeležava akcijom „SVI SMO U BIBLIOTECI!“ Od 12 do 13 sati, poznate ličnosti radile su kao bibliotekari na našem pultu, učlanjujući korisnike, dajući preporuke za čitanje... Sa nama su danas bili: glumci Jovan Jovanović, Branka Pujić, Isidora Simijonović, Aleksandra Janković, Jadran Malkovič, Miona Marković, pisci Vesna Kapor i Miomir Petrović, rediteljka Jelena Bajić, novinari Marija Miljević i Vladimir Petrović, kantautorka Ana Stanić. Dragi gosti su nam bili i učenici 4. razreda OŠ „Kralj Petar I".

Pročitaj više

Biblioteka grada Beograda na međunarodnoj konferenciji “ARLIS/NA Anual Conference”, Pitsburg, SAD (2-5.04.2024. godine)

Udruženje umetničkih biblioteka Severne Amerike (Art Libraries Society of North America) je ove godine organizovalo 52. godišnju konferenciju pod nazivom “POP!”, od 2 do 5. aprila 2024. godine, u hotelu „ Omni William Penn“ u Pitsburgu (Pensilvanija). Biblioteka grada Beograda je imala svoja dva predstavnika: Jasminu Ninkov, direktorku i Oliveru Nastić, višeg bibliotekara, kojoj je kao dobitnici nagrade “Samuel H. Kress Foundation Award for International Travel”, bilo omogućeno učešće na konferenciji.

Pročitaj više

Održan trening za trenere u okviru NEED projekta

Od 20. do 22. marta u Žalecu, Slovenija, predstavnici Biblioteke grada Beograda učestvovali su u treningu za trenere u okviru projekta „Novinska pismenost kroz društvenu igru” (eng. ”NEED – News Literacy on Board”).

Pročitaj više

Biblioteka grada Beograda na 52. FEST-u

U četvrtak, 29. februara 2024, u okviru 52. FEST-a, u MTS dvorani je predstavljena knjiga „Slobodan Novaković ‒ ličnost kao metafora” koju je priredio Marko Novaković, a čiji je izdavač Biblioteka grada Beograda. Ova knjiga je osma po redu u okviru edicije FESTOVIH 50 čiji je urednik Ivan Karl.

Pročitaj više

Dragani Mladenović uručena Nagrada „Dušan Radović” za 2023. godinu

U četvrtak, 8. februara 2024. godine, u Biblioteci grada Beograda je svečano uručena Nagrada „Dušan Radović” za književnost za decu i mlade. Nagrada je pripala knjizi „Kad stvari poljude” autorke Dragane Mladenović. Nagradu je uručio Miloš Radović, predsednik žirija.

Pročitaj više

Nagrada „Beogradski pobednik” svečano uručena piscu Vladanu Matijeviću

U utorak, 30. januara 2024. godine, u Biblioteci grada Beograda svečano je uručena književna nagrada „Beogradski pobednik". Dodela nagrade počela je minutom ćutanja u slavu prošlogodišnjeg dobitnika nagrade BEOGRADSKI POBEDNIK – književnika i akademika Gorana Petrovića. Prisutnima se obratila Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda, kao i predsednik žirija prof. dr Predrag Petrović kao i ovogodišnji laureat Vladan Matijević. Odlomke iz nagrađenog romana „Pakrac“ čitao je glumac Jovan Jovanović.

Pročitaj više

Vladan Matijević – dobitnik Nagrade „Beogradski pobednik“ za 2023. godinu

U utorak, 22. januara 2024. godine, u Biblioteci grada Beograda održana je konferencija za novinare na kojoj je saopšteno ime dobitnika književne nagrade „Beogradski pobednik”.

Pročitaj više

Najuži izbor knjiga za Nagradu “Dušan Radović” 2023.

Žiri u sastavu: predsednik Miloš Radović i članice prof. dr Zorica Hadžić i prof. dr Zorana Opačić saopštio je najuži izbor knjiga za nagradu "DUŠAN RADOVIĆ" 2023.

Pročitaj više