Oktobarski popust na učlanjenje u BGB

Povodom 65. Međunarodnog dana sajma knjiga Biblioteka grada Beograda omogućava popust do 50% na cenu individualne članarine. Popust važi tokom celog meseca oktobra u svim odeljenjima i ograncima Biblioteke grada Beograda.

Pročitaj više

Novinska pismenost građana u BGB

BGB je uvela novu inovativnu obrazovnu uslugu – u okviru međunarodnog Erazmus+ projekta razvila je onlajn platformu za edukaciju iz oblasti novinske pismenosti, odnosno ispravnog razumevanja vesti.

Pročitaj više

Izložba dečjih radova likovnog edukativnog centra ‚‚Zvezdarac”

U ponedeljak, 5. septembra u 18.30. u biblioteci ‚‚Branko Miljković" na Zvezdari, otvorena je izložba dečjih radova likovnog edukativnog centra ‚‚Zvezdarac".

Pročitaj više

Letnji plato BGB završen razgovorom sa Emirom Kusturicom

Od sredine juna, pa tokom jula i avgusta 2022. godine, svakog utorka ili četvrtka, na platou ispred BGB razgovarali smo sa našim savremenim književnicima. Sa nama su bili: prvi laureat nagrade BEOGRADSKI POBEDNIK - Drago Kekanović, Ana Atanacković, Mirjana Đurđević, Nebojša Lapčević, Mirjana Mitrović, Radmila Petrović, Dejan Matić, Kornelije Kvas, Jasmina Mihajlović, Aleksandar Šurbatović, Slavica Garonja i Vesna Kapor. U četvrtak 1. septembra, ovogodišnji Letnji plato završen je razgovorom sa našim eminentnim režiserom i književnikom Emirom Kusturicom.

Pročitaj više

U UMCI OTVOREN OGRANAK BIBLIOTEKE

Od 12. jula biblioteka „Borislav Radović“ u Umci počela je sa radom. Time je biblioteka, posle 18 godina, obnovila svoj rad u Umci. Biblioteka nosi ime srpskog pesnika Borislava Radovića, rođenog u Umci, jednog od najznačajnih naših pesnika dvadesetog veka. Pored pesništva ostao je poznat kao izuzetan prevodilac i esejista. Bio je dobitnik najznačajnijih pesničkih nagrada kod nas.

Pročitaj više

„Laf”Duško Radović osvojio Golubačku tvrđavu

U nedelju 31. jula 2022. godine u velelepnom kompleksu Tvrđave Golubački grad svečano je otvorena izložba Biblioteke grada Beograda „Bio jednom jedan laf – Dušan Radović”. Ove godine obeležavanja se jubilej stogodišnjica od rođenja novinara, pisca i aforističara Duška Radovića, te je to bio povod da se u okviru manifestacije „Sajam Dunava” koja se već četrnaest godina održava u Golupcu, kroz slike i reči predstavi velikan srpske kulture.

Pročitaj više

MAGIJA REČI NAPRAVILA GUŽVU NA VRELOM ASFALTU KNEZ MIHAILOVE

Poezija Radmile Petrović na Letnjem platou Biblioteke grada Beograda. U utorak, 26. jula 2022, gošća našeg Letnjeg platoa bila je pesnikinja Radmila Petrović. Nakon razgovora sa Radmilom i čitanja njenih stihova, posetioci su postavljali pitanja pesnikinji i poetsko veče je preraslo u neposredno druženje sa autorkom stihova pred kojima nije bilo ravnodušnih slušalaca.

Pročitaj više

Dani Milovana Vidakovića u Nemenikuću

U utorak, 12. jula 2022, održani su 26. po redu Dani Milovana Vidakovića. U programu ove tradicionalne kulturno-umetničke manifestacije su učestvovali: protojerej Novak Ilić, predsednik GO Sopot Živorad Milosavljević, prof. dr Radoslav Eraković, glumci Đorđe Marković i Kristina Pajkić, vokalni solista Raša Pavlović, Vladimir i Todor Lazić (gitara), violinistia Milovan Jovičić, KUD „Veseli Kosmajci" Sopot. Posetioci su imali prilike da posete izložbu radova likovne kolonije „Nemenikuće 2022".

Pročitaj više

Učešće Biblioteke grada Beograda na konferenciji Američke bibliotečke asocijacije (ALA) u Vašingtonu (23–28. juni 2022)

Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda, na poziv Majkla Daulinga, direktora Odeljenja za međunarodne odnose ALA, učestvovala je na godišnjoj konferenciji Američke bibliotečke asocijacije koja se ove godine održavala u Vašingtonu. ALA je najstarija i najveća svetska bibliotečka asocijacija sa preko 49.000 članova iz 110 zemalja. Svake godine oko 18.000 članova iz Amerike ali i međunarodnih članova učestvuje u radu konferencije.

Pročitaj više

Počeli DANI MILOVANA VIDAKOVIĆA

Tradicionalna kulturno-umetnička manifestacija inspirisana delom prvog srpskog romanopisca, Milovana Vidakovića, održava se već dvadeset šest godina u organizaciji Biblioteke grada Beograda, odeljenja Biblioteke ,,Milovana Vidaković“ Sopot, Gradske opštine Sopot i crkvene opštine Nemenikuće. Manifestacija DANI MILOVANA VIDAKOVIĆA je posvećena Milovanu Vidakoviću, prvom srpskom romanopiscu, koji je zaslužan za stvaranje čitalačke publike kod Srba u 19. veku i održava se u njegovom rodnom selu Nemenikuću podno Kosmaja. Pod lipama manastira Tresije svake godine na Ivanjdan svečano otvaramo ovu veliku kulturnu manifestaciju.

Pročitaj više