PESNICI O PESNIKU ‒ Veče posvećeno poeziji Igora Mirovića

U sredu, 18. maja, u Biblioteci grada Beograda održano je veče posvećeno poeziji Igora Mirovića, a povodom knjige "Svetlo u svetioniku"(Laguna, 2022) u kojoj se nalaze izabrane i nove pesme pesnika Igora Mirovića.

Pročitaj više

Beč: Izložba posvećena Dušku Radoviću

U Beču, evropskoj i svetskoj prestonici kulture, u prostorijama Zajednice srpskih klubova, 12. maja 2022. godine otvorena je izložba Biblioteke grada Beograda "Bio jednom jedan laf-Duško Radović". Izložba je upriličena povodom obeležavanje stogodišnjice rođenja velikana srpske kulture, Duška Radovića, a u organizaciji Austrijsko srpsko kulturnog društva "Vilhelmina Mina Karadžić" i Zajednice srpskih klubova u Beču.

Pročitaj više

Predstavljena „Sabrana dela Mira Vuksanovića“

U sredu, 11 maja u 19 časova u punoj sali Čitaonice fonda umetnosti BGB predstavljena su „Sabrana dela Mira Vuksanovića“ (Laguna, 2022).

Pročitaj više

REZULTATI KONKURSA ZA IZLAGANjE U GALERIJI ATRIJUM ZA 2022/2023 GODINU

Na likovni konkurs koji je trajao od 1.02-30.3.2022. prijavilo se 130 kandidata. Savet Galerije Atrijum u sastavu: Jasmina Ninkov, direktor Biblioteke grada Beograda, prof. Vladimir Simić, predsednik Saveta, prof. Biljana Đurđević, Mišela Blanuša muzejski savetnik MSU, Nataša Ril urednik likovnog programa Galerije Atrijum, izabrao je 20 umetnika: Teodora Micić, Ivan Stanić, Ivana Aranđelović, Ivana Dragosavljević, Ivana Jelić, Marina Kostić, REM grupa, Milena Ivanović, Mišo Filipovac, Sergej Aparin,Tamara Nedeljković Vukša, Teodora Jurić, Vinka Gašparuš, Ana Marković, Andrijana Pajović, Dunja Stanojević, Goran Jureša, Jelena Babić, Nevena Mišković i Uroš Papeš.

Pročitaj više

Stručni skup bibliotekara u Trebinju

U Trebinju je u organizaciji Društva bibliotekara Republike Srpske i Narodne biblioteke Trebinje održan dvodnevni stručni skup pod nazivom "Fondovi izgradnja i vidljivost - uloga nove generacije bibliotekara u razvoju bibliotekarstva".

Pročitaj više

Crtaj kao što je napisano

U biblioteci "Moma Dimić" u Mirijevu, 11. aprila 2022. godine održana je radionica "Crtam kako je napisano" koju je vodio ilustrator i pisac Kosta Milovanović.

Pročitaj više

Predstavljena knjiga BITI BIBLIOTEKA(R)

U petak, 15. aprila 2022, u amfiteatru Narodne biblioteke Srbije predstavljena je knjiga BITI BIBLIOTEKA(R) u izdanju Biblioteke grada Beograda. Knjiga je nastala povodom obeležavanja 90 godina od početka rada Biblioteke grada Beograda sa korisnicima i na reprezentativni način prati hronologiju rada najveće javne pozajmne biblioteke u regionu. Najveći prostor je posvećen bibliotekarima kao misionarima i čuvarima svekolikog ljudskog znanja.

Pročitaj više

HALjINA KOJA IDE UZ VETAR (2020) i ŽENE POD MOJIM KROVOM (2021)

U biblioteci Branki Miljković 8.4.2022. godine, održano je književno veče na kome je predstavljeno književno stvaralaštvo Jelene Gavrilović ali i dve nove knjige HALjINA KOJA IDE UZ VETAR (2020) i ŽENE POD MOJIM KROVOM (2021).Ovo veče, na kome se govorilo o pesničkom i o proznom stvaralaštvu Jelene Gavrilović ponelo je naslov SVE HALjINE MOJIH ŽENA .

Pročitaj više

KNjIŽEVNI KLUB MALA PTICA

U utorak 5. aprila 2022. književni klub ‚‚Mala ptica" održao je prvi sastanak, nakon dvogodišnje pauze, u biblioteci ‚‚Moma Dimić" na Zvezdari. Ovom sastanku prisustvovali su osim novog predsednika, Miloša Marjanovića, i književnici Ratka Marković Marjanović, Marko Poropatić, Petrica Nana Veselinović. Književni klub, koji broji dvadeset članova, će se tradicionalno okupljati dva puta mesečno u biblioteci kao i u proteklih 9 godina, koliko klub postoji.

Pročitaj više

PROSLAVILI SMO MEĐUNARODNI DAN KNjIGE ZA DECU

Pedeset pet godina zaredom, 2. aprila, na dan rođenja Hansa Kristijana Andersena, u celom svetu proslavlja se Međunarodni dan knjige za decu. Praznik dečje knjige tradicionalno je proslavilo i Dečje odeljenje Biblioteke grada Beograda. Ove godine povod za slavlje bio je dvostruk - navršava se 100 godina od rođenja velikana književnosti za decu, jedinstvenog Dušana Radovića.

Pročitaj više