U Biblioteci grada Beograda predstavljena IZABRANA ZENITISTIČKA DELA

U četvrtak, 27. aprila 2023, u Rimskoj dvorani su predstavljena IZABRANA ZENITISTIČKA DELA u 8 tomova (1. kolo) u suizdavaštvu Banatskog kulturnog centra i Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski”.

Pročitaj više

U Biblioteci grada Beograda održana akcija „SVI SMO U BIBLIOTECI!“ povodom SVETSKOG DANA KNjIGE

U petak, 21. aprila 2023. na Pozajmnom odeljenju Biblioteke grada Beograda (Knez Mihailova 56), povodom SVETSKOG DANA KNjIGE Biblioteka grada Beograda organizovala je akciju „SVI SMO U BIBLIOTECI!“. Poznate ličnosti iz sveta kulture radili su kao bibliotekari i razgovarali sa našim korisnicima. U akciji su učestvovali pevačica Zoe Kida, glumac Aleksandar Radojičić, glumica Miona Marković, šahistkinja Teodora Injac, pisci Vesna Kapor, Mirjana Đurđević, Goran Petrović, Ljubica Arsić, Radmila Petrović, Jasminka Petrović, ilustratorka i autorka Ana Petrović, novinarka Marija Miljević i reditelj Milorad Milinković.

Pročitaj više

KNjIŽEVNE NAGRADE „MOMA DIMIĆ“ za 2021/2022. godinu

Nagrada „Moma Dimić“ ustanovljena je Odlukom Upravnog odbora Biblioteke grada Beograda 2010. godine i dodeljuje se za prozno delo koje na umetnički relevantan način ostvaruje veze sa drugim kulturama. Nagradu zajednički dodeljuju Biblioteka grada Beograda i Gradska opština Sopot. Uslovi konkursa su sledeći:

Pročitaj više

Saopštenje Biblioteke grada Beograda u vezi sa programom “Čitalački klub ženske solidarnosti – O rodno kritičkom feminizmu”

Biblioteka grada Beograda je javna ustanova kulture i mesto sa dugom tradicijom kulturnih programa, na kojima se uvek otvoreno raspravljalo o različitim aktuelnim pitanjima iz oblasti umetnosti i nauke, a najviše književnosti. Jedan od naših slogana tokom ovih godina je bio „Biblioteka grada Beograda - mesto za sve“. Mi, kao javna ustanova kulture imamo dugogodišnju saradnju sa obrazovno-naučnim institucijama, kao što su Filozofski fakultet i Institut društvenih nauka, kao i sa profesorima i naučnicima zaposlenim u ovim institucijama. Svaka debata koja se odvija u okvirima naučnih tekstova koje su potpisali relevantni naučnici je dobrodošla. Istovremeno, naša institucija je uvek bila i uvek će biti otvorena za sve ranjive i diskriminisane grupe. Usled reakcija različitih organizacija povodom večerašnjeg programa odlučili smo da otkažemo “Čitalački klub ženske solidarnosti - O rodno kritičkom feminizmu” udruženja “Ženska solidarnost” zakazan za 10.4.2023. u našem prostoru. Umesto toga, pozivamo ovo udruženje i udruženje “Da Se Zna!” i nudimo im prostor i vreme za zajedničku tribinu na kojoj mogu otvoreno javnosti da istaknu svoje stavove, ali kroz jednu mirnu teorijsku raspravu.

Pročitaj više

Predstavljene knjige iz edicije FESTOVIH 50

U utorak, 4. aprila 2023. godine, u Biblioteci grada Beograda predstavljena su dva najnovija izdanja iz edicije FESTOVIH 50. Nakon uvodne reči Jasmine Ninkov, direktorke Biblioteke grada Beograda, u kojoj je načinjena kratka retrospektiva svih izdanja u okviru pomenute edicije i istaknut značaj koji objavljeni naslovi imaju za kulturni život Srbije i za čuvanje sećanja na naš najveći filmski festival, prisutnima su se obratili i autori.

Pročitaj više

Upravnik Narodne biblioteke Srbije posetio biblioteke u Sopotu i Mladenovcu

U ponedeljak, 3. aprila 2023. godine, Vladimir Pištalo, upravnik Narodne biblioteke Srbije, posetio je biblioteku „Milovan Vidaković'' u Sopotu i biblioteku „Despot Stefan Lazarević'' u Mladenovcu. Direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov predstavila je način rada ovog dela mreže Biblioteke grada Beograda i bliže ga upoznala sa specifičnostima opštinskih biblioteka.

Pročitaj više

DIGIBLEND – treći sastanak projektnog tima u Rigi

Sastali smo se u Rigi, glavnom gradu Letonije, na trećem sastanku projektnog tima u okviru Erazmus+ projekta DIGIBLEND, u kojem je BGB jedan od partnera. Nakon uspešnih godinu dana rada na projektu, bili smo u prilici da sa radošću diskutujemo o našim prvim konkretnim postignutim rezultatima: razvili smo društvenu igru Infiniti.net, koja nam omogućava da na zabavan način procenimo digitalne veštine starijih osoba.

Pročitaj više

PROLEĆNI POPUST U BIBLIOTECI GRADA BEOGRADA

Biblioteka grada Beograda će tokom proleća omogućiti popust na iznos godišnje individualne članarine u celoj mreži. Popust važi od 1.4.2022. do 31.5.2023. i članarina iznosi:

Pročitaj više

Osmomartovski popust u Biblioteci grada Beograda, a za trudnice učlanjenje besplatno tokom cele godine

Povodom međunarodnog dana žena, 8. marta 2023. Biblioteka grada Beograda omogućava svim damama 50% popusta na individualnu članarinu u celoj mreži Biblioteke grada Beograda. Popust važi od 6. do 10. marta 2023. godine. Ovim povodom želimo da napomenemo da je učlanjenje u mrežu Biblioteke grada Beograda besplatno za sve trudnice tokom cele godine.

Pročitaj više

ANA PETROVIĆ ‒ LAUREAT NAGRADE „DUŠAN RADOVIĆ” ZA 2022. GODINU

U sredu, 8. februara 2023. godine, u Biblioteci grada Beograda održana je svečana dodela Nagrade „Dušan Radović” za književnost za decu i mlade. Nagrada je pripala knjizi STRIPOTERAPIJA autorke i ilustratorke Ane Petrović (izdavač: Kreativni centar).

Pročitaj više