Program MILORAD PAVIĆ NA KINESKOM JEZIKU u Pekingu

U subotu, 18. novembra 2023, u Kulturnom centru Srbije "Ivo Andrić" u Pekingu uspešno je realizovan program Biblioteke grada Beograda posvećen književniku Miloradu Paviću.

Pročitaj više

Međunarodni projekti Biblioteke grada Beograda predstavljeni u Kopru

Centralna biblioteka „Srečko Vilhar“ Kopar organizovala je u sredu, 18. oktobra 2023. godine, međunarodni stručni skup Infoverzum, posvećen informacionoj pismenosti i veštačkoj inteligenciji u kontekstu bibliotečko-informativne delatnosti. Skup je održan u reprezentativnom prostoru Pretorijanske palate u istorijskom centru Kopra (Slovenija), uz učešće od oko 80 učesnika.

Pročitaj više

Biblioteka grada Beograda potpisala sporazum o saradnji sa novopazarskom bibliotekom

Narodna biblioteka „Dositej Obradović” iz Novog Pazara i Biblioteka grada Beograda su ozvaničile svoju saradnju potpisivanjem Sporazuma o saradnji. Ovaj korak otvara vrata intenzivnijoj kulturnoj razmeni i predstavlja uvod u prvi nastup novopazarske biblioteke na Sajmu knjiga u Beogradu. Ovaj dokument najavljuje bližu saradnju dve javne biblioteke, fokusiranu na razmenu kulturnih programa i aktivnosti.

Pročitaj više

BGB na Metlib konferenciji 2023

Od 2. do 5. oktobra 2023. godine u Buenos Ajresu je održana međunarodna konferencija Metlib 2023, pod okriljem IFLA Metlib sekcije (Metropolitan Libraries Section). Reč je jednoj od najznačajnijih svetskih konferencija koja u fokusu ima javne biblioteke metropola, tj. gradova većih od 400.000 stanovnika. Ovogodišnji skup, na kom je učestvovalo preko 100 stručnjaka iz celog sveta, organizovali su Društvo bibliotekara Argentine i Kongresna biblioteka Argentine, koja je bila i domaćin događaja.

Pročitaj više

KONKURS ZA DODELU NAGRADE „DUŠAN RADOVIĆ”

Biblioteka grada Beograda ustanovila je 2021. godine Nagradu „Dušan Radović” koja se dodeljuje jednom godišnje za književnost za decu i omladinu u okviru svih žanrova u prethodnoj godini. Nagrada se sastoji od: statuete Dušana Radovića koja je rad akademskog vajara Zorana Kuzmanovića; diplome i novčanog iznosa od 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. Dobitnik nagrade može biti samo jedno lice tj. nagrada se ne može deliti između više lica.

Pročitaj više

KONKURS ZA DODELU NAGRADE „BEOGRADSKI POBEDNIK”

Biblioteka grada Beograda ustanovila je 2021. godine Nagradu „Beogradski pobednik” koja se dodeljuje jednom godišnje za najbolji roman napisan na srpskom jeziku (prvo izdanje) u prethodnoj godini. Nagrada se sastoji od: statue Beogradskog pobednika koja je rad akademskog vajara Zorana Kuzmanovića; diplome i novčanog iznosa od 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. Dobitnik nagrade može biti samo jedno lice tj. nagrada se ne može deliti između više lica i može se dobiti samo jednom.

Pročitaj više

„Istočno od sunca i zapadno od meseca – nordijska književnost za decu u prevodu na srpski jezik”

U ponedeljak, 2. oktobra 2023, u Pozajmnom odeljenju Biblioteke grada Beograda svečano je otvorena izložba posvećena naslovima nordijske književnosti u prevodu na srpski jezik. Knjige su izložene u Pozajmnom odeljenju i u izlozima Biblioteke grada Beograda. Izložbu je otvorila ambasadorka Kraljevine Norveške u Srbiji Nj.E. Kristin Melsom.

Pročitaj više

Oktobarski popust na učlanjenje u BGB

Povodom 66. Međunarodnog dana sajma knjiga Biblioteka grada Beograda omogućava popust do 50% na cenu individualne članarine. Popust važi tokom celog meseca oktobra u svim odeljenjima i ograncima Biblioteke grada Beograda.

Pročitaj više

Učešće BGB na 17. stručno-naučnom skupu Zajednice matičnih biblioteka Srbije BIBLIONET 2023.

17. stručno-naučni skup Zajednice matičnih biblioteka Srbije BIBLIONET 2023. održan je u periodu od 7. do 9. septembra u Somboru, u organizaciji Zajednice matičnih biblioteka Srbije i Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki”.Tema skupa „Deca i mladi: biblioteke za nove generacije” zainteresovala je i okupila preko 170 učesnika iz 40 ustanova iz Srbije i regiona.

Pročitaj više

Svako dete – član biblioteke!

Od 1. septembra 2023. godine Biblioteka grada Beograda uvodi besplatnu članarinu za sve učenike od 1. do 4. razreda. Podsećamo da su do sada pravo na besplatno učlanjenje imala sva deca od rođenja do 1. razreda osnovne škole.

Pročitaj više