Biblioteka grada Beograda na međunarodnoj konferenciji “ARLIS/NA Anual Conference”, Pitsburg, SAD (2-5.04.2024. godine)

Udruženje umetničkih biblioteka Severne Amerike (Art Libraries Society of North America) je ove godine organizovalo 52. godišnju konferenciju pod nazivom “POP!”, od 2 do 5. aprila 2024. godine, u hotelu „ Omni William Penn“ u Pitsburgu (Pensilvanija). Biblioteka grada Beograda je imala svoja dva predstavnika: Jasminu Ninkov, direktorku i Oliveru Nastić, višeg bibliotekara, kojoj je kao dobitnici nagrade “Samuel H. Kress Foundation Award for International Travel”, bilo omogućeno učešće na konferenciji.

Pročitaj više

Održan trening za trenere u okviru NEED projekta

Od 20. do 22. marta u Žalecu, Slovenija, predstavnici Biblioteke grada Beograda učestvovali su u treningu za trenere u okviru projekta „Novinska pismenost kroz društvenu igru” (eng. ”NEED – News Literacy on Board”).

Pročitaj više

Biblioteka grada Beograda na 52. FEST-u

U četvrtak, 29. februara 2024, u okviru 52. FEST-a, u MTS dvorani je predstavljena knjiga „Slobodan Novaković ‒ ličnost kao metafora” koju je priredio Marko Novaković, a čiji je izdavač Biblioteka grada Beograda. Ova knjiga je osma po redu u okviru edicije FESTOVIH 50 čiji je urednik Ivan Karl.

Pročitaj više

Dragani Mladenović uručena Nagrada „Dušan Radović” za 2023. godinu

U četvrtak, 8. februara 2024. godine, u Biblioteci grada Beograda je svečano uručena Nagrada „Dušan Radović” za književnost za decu i mlade. Nagrada je pripala knjizi „Kad stvari poljude” autorke Dragane Mladenović. Nagradu je uručio Miloš Radović, predsednik žirija.

Pročitaj više

Nagrada „Beogradski pobednik” svečano uručena piscu Vladanu Matijeviću

U utorak, 30. januara 2024. godine, u Biblioteci grada Beograda svečano je uručena književna nagrada „Beogradski pobednik". Dodela nagrade počela je minutom ćutanja u slavu prošlogodišnjeg dobitnika nagrade BEOGRADSKI POBEDNIK – književnika i akademika Gorana Petrovića. Prisutnima se obratila Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda, kao i predsednik žirija prof. dr Predrag Petrović kao i ovogodišnji laureat Vladan Matijević. Odlomke iz nagrađenog romana „Pakrac“ čitao je glumac Jovan Jovanović.

Pročitaj više

Vladan Matijević – dobitnik Nagrade „Beogradski pobednik“ za 2023. godinu

U utorak, 22. januara 2024. godine, u Biblioteci grada Beograda održana je konferencija za novinare na kojoj je saopšteno ime dobitnika književne nagrade „Beogradski pobednik”.

Pročitaj više

Najuži izbor knjiga za Nagradu “Dušan Radović” 2023.

Žiri u sastavu: predsednik Miloš Radović i članice prof. dr Zorica Hadžić i prof. dr Zorana Opačić saopštio je najuži izbor knjiga za nagradu "DUŠAN RADOVIĆ" 2023.

Pročitaj više

Najuži izbor za Nagradu „Beogradski pobednik“

Žiri za Nagradu „Beogradski pobednik“, u sastavu dr Predrag Petrović (predsednik), dr Vesna Trijić, dr Petar Pijanović, dr Slađana Ilić i dr Nataša Anđelković, odabrao je sledećih šest romana u najuži izbor za ovogodišnje priznanje:

Pročitaj više

Obeležen 96. rođendan Biblioteke grada Beograda

Biblioteka grada Beograda obeležila je u četvrtak, 11. januara 2024. godine, 96 godina postojanja. Tom prilikom dodeljene su nagrade „Marija Ilić Agapova” – za najboljeg bibliotekara grada Beograda, „Gligorije Vozarović” – za najboljeg izdavača i nagrada za najčitaniju knjigu stranog autora, nagrada „Čitalac godine” i „Povelja za izuzetan doprinos”.

Pročitaj više

Uži izbor za Nagradu „Beogradski pobednik“

Žiri Nagrade „Beogradski pobednik“, u sastavu dr Predrag Petrović (predsednik), dr Vesna Trijić, dr Petar Pijanović, dr Slađana Ilić i dr Nataša Anđelković, odabrao je sledećih četrnaest romana u uži izbor za ovogodišnje priznanje:

Pročitaj više