Barajevo

Centralno odeljenje „Jovan Dučić”
Ogranak "Branko Ćopić", Vranić

Odeljenje biblioteka „Jovan Dučić”, Barajevo

Biblioteka „Jovan Dučić”, Barajevo nalazi se u sastavu Biblioteke grada Beograda i centralna je biblioteka u opštini Barajevo. U sastavu ove biblioteke, u Vraniću, radi ogranak biblioteke „Branko Ćopić”.

U Kraljevini Jugoslaviji glavni inicijatori za organizovanje prvih seoskih čitaonica i knjižnica bili su učitelji. Napredni omladinci su bili deo ove kulturne ekipe koja je radila sa velikim teškoćama, povremeno i sa prekidima i sa vrlo oskudnim sredstvima. Režim je suzbijao i onemogućavao njihov rad. Posle oslobođenja, u cilju opismenjavanja stanovništva, u kulturnim centrima organizovani su seminari i kursevi. U Barajevu je 1. januara 1963. godine formiran Kulturni centar Barajevo, spajanjem Narodne biblioteke, Narodnog univerziteta i Doma kulture, sa zadatkom da širi kulturnu i prosvetnu delatnost. Centralna (matična) biblioteka je organizovana u sedištu opštine Barajevo a u selima se otvaraju čitaonice (knjižnice) koje su organizaciono bile vezane za matičnu biblioteku.

Skupština opštine Barajevo, 25. februara 1977. godine, daje saglasnost na odluku o podeli Kulturnog centra Barajevo na dve nove radne organizacije, Narodni univerzitet „Barajevo” u Barajevu i Narodnu biblioteku „Beogradski bataljon” u Barajevu, ulica Maršala Tita br. 87. Ogranak biblioteke u Vraniću zvanično je pripojen ovoj biblioteci još 1973. godine.

Referendumom iz 1989. godine, kada je i prihvaćen predlog o udruživanju u Biblioteku grada Beograda, Narodna biblioteka „Beogradski bataljon” Barajevo ulazi u sastav Biblioteke grada Beograda. Ovim udruživanjem ostvaruje se bolja radna i poslovna povezanost, jedinstveno planiranje rada, izgradnja jedinstvenog bibliotečkog i informacionog sistema kao i poboljšanje materijalnog položaja Biblioteke i radnika.

Ime Jovana Dučića biblioteka nosi od 1991. Biblioteka se nalazi u centralnoj zoni Barajeva, u prizemnoj prostoriji površine 200 m2 (zgrada Centra za kulturu Barajevo).


  • Knjige za odrasle
  • Knjige za decu i mlade
  • Pronalaženje lit. za str. radove
  • Računari za korisnike
  • Besplatan Wi-fi

Dešavanja
Na ovoj lokaciji trenutno nema najavljenih dešavanja. Pogledajte dešavanja na drugim lokacijama.

Ogranci

Centralno odeljenje „Jovan Dučić”

ponedeljak-petak: 8-20 časova
subota: 8-14 časova
Miodraga Vukovića 2
011 83 00 389
biblioteka.barajevo@gmail.com

Ogranak "Branko Ćopić", Vranić

ponedeljak, utorak: 13-19 časova
sreda, četvrtak, petak: 10-17 časova
Trg palih boraca 1
011 83 32 780
biblioteka.vranic@gmail.com

Centralno odeljenje „Jovan Dučić”

Miodraga Vukovića 2 011 83 00 389 biblioteka.barajevo@gmail.com

ponedeljak-petak: 8-20 časova
subota: 8-14 časova

Ogranak "Branko Ćopić", Vranić

Trg palih boraca 1 011 83 32 780 biblioteka.vranic@gmail.com

ponedeljak, utorak: 13-19 časova
sreda, četvrtak, petak: 10-17 časova