Dečje odeljenje

Dečji fond „Čika Jova Zmaj”
Dečji fond „Neven”

Dečje odeljenje Biblioteke Grada Beograda

Načelnik Odeljenja: Ljubica Ćorović
Stručni radnici: Violeta Đorđević, Biljana Petrović, Jasna Brkić, Ružica Radosavljević, Slađana Ilić

Dečje odeljenje Biblioteke grada Beograda ima oko 6.500 članova, bogate fondove koje čini oko 50.000 bibliotečkih jedinica, a prepoznatljivo je po organizaciji brojnih kulturnih dešavanja. Činjenica da Dečje odeljenje godišnje poseti više od 50.000 korisnika govori o tome koliko je magija književnog nadahnuća prisutna i danas.

Dečje odeljenje ostvaruje uspešnu saradnju sa predškolskim ustanovama (državnim i privatnim), školama, izdavačkim kućama i drugim ustanovama kulture.

Zaposleni u Dečjem odeljenju, pored standardnih bibliotekarskih poslova (obrade i smeštaja knjiga, rada sa korisnicima, pružanja informacija korisnicima i saradnje sa ustanovama kulture), veliku pažnju poklanjaju organizovanju edukativno-kreativnih radionica i drugih programa za decu i mlade.

Brojni programi i projekti koji se realizuju u Dečjem odeljenju Biblioteke grada Beograda rezultat su promišljenog delovanja s ciljem uključivanja što većeg broja dece u programe kulture i njihovog podsticanja da i sami budu stvaraoci kulture.

Sadržaji koji se nude deci i omladini na nivou Dečjeg odeljenja Biblioteke grada Beograda su raznovrsni i na osnovu uzrasnih kategorija namenjeni su deci predškolskog uzrasta, učenicima mlađeg osnovnoškolskog uzrasta, učenicima starijeg osnovnoškolskog uzrasta i učenicima srednje škole.

Programska šema je veoma bogata, a radionice se tematski mogu podeliti na psihološko-pedagoške, edukativne, umetničko-kreativne. Programska šema se razvija i menja u zavisnosti od potreba korisnika. Organizuju se književne promocije, susreti sa piscima, predavanja, tribine, izložbe, umetničke večeri, muzički programi, video i slajd projekcije, obeležavanje značajnih jubileja (2. april, Međunarodni dan knjige za decu) i dr.

Imajući u vidu da pozitivna rana iskustva čitanja utiču na sposobnost i želju za čitanjem tokom celog života, veliku pažnju poklanjamo podsticanju porodičnog čitanja. Najpopularniji program za decu i roditelje su radionice pripovedanja priča u kojima se brižljivo odabrane priče oživljavaju uz pomoć jezika, zvuka, muzike, gestikulacije, pozorišta senki, ali i različitih rekvizita kao što su slike, lutke, ginjole, plutane table sa kartonskim aplikacijama, likovi od papira i dr. Vizuelizacija priča čini još jedan iskorak u pronalaženju novih, atraktivnih načina za uvođenje dece u magični svet knjige i čitanja.

Sve aktivnosti koje se realizuju u Dečjem odeljenju Biblioteke grada Beograda usmerene su na ostvarivanja prava dece i mladih na kulturu, informaciju, učenje, pismenost, igru, zabavu, lični razvoj i napredak.

Svi programi su besplatni.

Fejsbuk strana: www.facebook.com/decjabiblioteka.zmaj/

Usluge


 • Igračke
 • Slikovnice
 • Osnovnoškolska lektira
 • Dečja beletristika
 • Narodna književnost
 • Referensna literatura
 • Knjige iz oblasti popularne nauke
 • Knjige na stranim jezicima
 • Stare i retke knjige
 • Srednjoškolska lektira
 • Diskovi za zvučnu i vizuelnu projekciju

Dešavanja
Na ovoj lokaciji trenutno nema najavljenih dešavanja. Pogledajte dešavanja na drugim lokacijama.

Ogranci

Dečji fond „Čika Jova Zmaj”

ponedeljak-petak: 8-20 časova
subota: 8-14 časova
Zmaj Jovina 1
011 2623 526
zmaj_bgb@yahoo.com

Dečji fond „Neven”

ponedeljak-petak: 8-20 časova
subota: 8-14 časova
1. sprat MTS Dvorane (ulaz sa Trga Nikole Pašića 1)
011 4250 021
bibliotekaneven@yahoo.com

Dečji fond „Čika Jova Zmaj”

Zmaj Jovina 1 011 2623 526 zmaj_bgb@yahoo.com

ponedeljak-petak: 8-20 časova
subota: 8-14 časova

Dečji fond „Neven”

1. sprat MTS Dvorane (ulaz sa Trga Nikole Pašića 1) 011 4250 021 bibliotekaneven@yahoo.com

ponedeljak-petak: 8-20 časova
subota: 8-14 časova