Mladenovac

„Despot Stefan Lazarević”

Odeljenje biblioteka „Despot Stefan Lazarević” Mladenovac

Od 1954. godine postojalo je jedno odeljenje Biblioteke pri Gradskoj opštini Mladenovac. Biblioteka u Mladenovcu zvanično je otvorena 1968. godine i od tada nosi naziv „Kosta Đukić”. Od 1989. godine, Biblioteka je jedna od organizacionih jedinica Biblioteke grada Beograda. Od 2000. godine, Biblioteka dobija naziv koji nosi i danas – „Despot Stefan Lazarević”. Nalazi se u zgradi Radničkog univerziteta, na prvom spratu.

Centralno odeljenje Biblioteke u svom sastavu ima dva odeljenja: Odeljenje odraslih i Dečje odeljenje. Raspolaže fondom od oko 71.000 bibliotečkih jedinica. Godišnje se upiše oko 5.500 članova. Pored osnovne delatnosti, Biblioteka organizuje veliki broj obrazovno-kulturnih programa, književnog, likovnog, muzičkog i multimedijalnog sadržaja.

Biblioteka organizuje književnu manifestaciju „Šumadijske metafore” od 1987. godine u saradnji sa Gradskom opštinom Mladenovac i Centrom za kulturu. „Šumadijske metafore” predstavljaju međunarodno takmičenje poeta i prozaista. Poseban kvalitet ovom festivalu daju strani gosti i specijalna izdanja. U okviru konkursa „Šumadijskih metafora”, postoji i konkurs za dečje radove, ali isključivo za škole iz Mladenovca. Od 1999. godine, pored zbornika, „Šumadijske metafore” štampaju i knjigu pobednika koja predstavlja prvu nagradu na konkursu. Od 2002. godine ustanovljena je povelja za životno delo u oblasti poetskog stvaranja – „Karađorđe”. Među dobitnicima ove povelje su i znameniti književnici Srba Ignjatović, Matija Bećković, Radomir Andrić itd.

Usluge


  • Knjige za odrasle
  • Knjige za decu i mlade
  • Multimedija (DVD, CD)
  • Zavičajni fond
  • Kulturno obrazovni program

Dešavanja
Na ovoj lokaciji trenutno nema najavljenih dešavanja. Pogledajte dešavanja na drugim lokacijama.

Ogranci

„Despot Stefan Lazarević”

ponedeljak-petak: 8-20 časova
subota: 8-14 časova
Kralja Petra I br. 175, I sprat
011 82 30 200
biblioteka.mladenovac@gmail.com

„Despot Stefan Lazarević”

Kralja Petra I br. 175, I sprat 011 82 30 200 biblioteka.mladenovac@gmail.com

ponedeljak-petak: 8-20 časova
subota: 8-14 časova