Karlo Ris u Galeriji Atrijum

BGB, Galerija Atrijum

U ponedeljak, 22.novembra u Galeriji Atrijum otvorena je izložba skulptura „Umbrae“ autora Karla Risa.

Serija skulptura „Umbrae”po rečima autora bavi se psihološkim fenomenima nastalim  posredstvom socioloških okolnosti. Pojam  umbra(lat.) označava najdublji i najtamniji deo senke, te sugeriše Karlovo  istraživanje najdubljih i neosvetljenih prostora unutarnjeg bića savremenog čoveka. Autor alegorizuje probleme kao što su anksioznost, otuđenost i bes, kroz module koje  nazivaUmbre, zbog njihove sablasne prisutnosti i kolorita. Serija  radova nastala je  kao plod  višegodišnjeg likovnog i ličnog istraživanja kroz motiv Umbre. Koristeći  stilizovani ljudski  lik, lišen osobina i jedinstvenosti, autor dočarava osećaj nelagode i nepovezanosti koji doživljavamo u interakciji sa nepoznatim ljudima.

Prva skulptura  u ovom serijalu „Doba iščekivanja“izrađena  je 2018. godine i prikazuje dve sedeće skulpture koje sugerišu imaginarnu, vanvremensku čekaonicu.Po rečima autora teskobno iščekivanje vremena kada će „biti bolje“predstavlja dominantan osećaj svremenog čoveka . Skulpture „Bezimeni“ i „Endemska vrsta“  nastale 2019. godine, otelovljuju, usamljenost, neizvesnost, otuđenost, ukorenjenost. I dalje je prisutna nema statičnost. Radovi „Furor“ i „AhT“ prikazuju figure koje se uzdižu, pokreću, prevazilaze statičnost. Još uvek su nesigurne, ali njihova monumentalnost govori o zatomljenoj energiji kojom raspolažu i akciji ka prevazilaženju stanja u kome se nalaze. Projekcija rendgena grudnog koša, zvuka otkucaja srca i uzdisaja koji se pojačavaju, doprinosi  utisku anksioznosti i psihološkog pritiska koje nam skulpture sugerišu.

Rad na ovoj temi ne iscrpljuje se ovom izložbom, već po rečima autora, nastavlja da se razvija i usložnjava.

Biografija:

Karlo Ris rođen je 1996. godine u Zagrebu. Školu primenjene umetnosti upisuje 2010. godine, a 2011. se opredeljuje za smer Vajarski dizajn. Maturira 2014. godine. Iste godine upisuje Vajarski  odsek Akademije likovnih umetnosti u Zagrebu. Od 2016. godine studira na Smeru mala plastika i medaljarstvo, pod mentorstvom profesora Damira Mataušića.  Diplomira 2021. godine.
Izlagao je na HIII Trijenalu hrvatskog vajarstva 2018. godine, XIII Memorijalu Ive Kerdića – trijenalu male plastike i medaljarstva 2019. godine i brojnim grupnim i prodajnim izložbama i festivalima.