Izložba Andree Krnetić Grbić u Galeriji Atrijum

…Šta naseljava ovaj neobični univerzum i ko su glavni akteri na ovoj umetničkoj pozornici? Opčinjenost životinjama Andree Krnetić Grbić opravdava njhovo prisustvo na skoro svim radovima. One su „dio slagalice koja se savršeno uklapa, beskrajno tolerantno na surovost čoveka“. One imaju bezbroj lica, izraza, značenja i mogućnosti. One su slike i znaci, arhetipski simboli naše kolektivne nesvesnosti, predstave na zidovima pećina, one su prva bića nastala iz „primordijalne supe“ nežive materije. One su jedno i mnoštvo, posebno i opšte, filozofsko pitanje i dečiji san. Životinje su putnici između svetova, zajedno sa lestvicama, suncem, mesecom i kišom.
U ovom svetu simbola koji je ciljano naivan, jednostavan i iskren, a u isto vreme pomalo značenjski hermetičan i nadasve ličan, ipak postoji priča. Sama autorka saopštava: „svaka životinja je jedna priča, jedna vasiona koja savršeno i tiho postoji“. Njeni radovi nas, poput hiljadugodišnjih enigmi iz kulturne istorije čovečanstva, pozivaju da tu priču otkrijemo, dovršimo i nanovo ispričamo – zaključuje Ana Milošević.
Izložba je otvorena do 20. decembra.

Biografija:
Andrea Krnetić Grbić diplomirala je 2011. godine na Akademiji umetnosti u Banja Luci na likovnom odseku, smer grafika. Kao student dobila je nagradu za najbolji crtež, koju svake godine dodeljuje Akademija. Organizovala je devet samostalnih izložbi grafika, crteža i slika. Učestvovala je na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Svoje umetničko delovanje nije bazirala na jednom mediju, već se aktivno bavi grafikom i slikarstvom. Od 2015. godine član je Umetničkog saveta Muzeja Kozare u Prijedoru.