Upoznajte Rubikovu kocku

Dečje odeljenje BGB "Čika Jova Zmaj"

U Dečjem odeljenju Biblioteke grada Beograda „Čika Jova Zmaj” priređen je  program „Upoznajte Rubikovu kocku”.  Program je organizovan u saradnji sa Odeljenjem za kulturu ambasade Mađarske – Collegium Hungaricum Beograd.

Tema programa bila je Rubikova kocka poznata i kao Magična kocka ili Mađarska kocka, mehanička 3 D kombinaciona slagalica koju je izumeo mađarski pronalazač i profesor arhitekture Erne Rubik (mađ. Rubik Ernő). Ove godine navršava se četrdeset i pet godina od pojave prve Rubikove kocke. Rubikova kocka smatra se jednom od najprodavanijih igračka u svetu, jer je do sada prodata u više od 300 miliona primeraka. Uprkos planetarnoj popularnosti kocke, poreklo kocke često ostaje u senci. Program koji je  priređen bio je sjajna prilika da se skrene pažnja na činjenice o poreklu kocke, ali i da se novoj generaciji dece i mladih predstavi ova čudesna igračka.

Učesnici programa bili učenici iz beogradskih osnovnih škola „Mihailo Petrović Alas”, „Filip Kljajić Fića” i „Nikola Tesla”, gimnazije „Milena Pavlović Barili” i Tehničke škole „Drvo art”. Deca i mladi su u vidu prezentacije čuli brojne zanimljivosti o samoj kocki, pogledali film o profesoru Rubiku, upoznali se sa nizom pravila za lakše i brže sastavljanje kocke i oprobali se u veštini slaganja čuvene kocke. Gost programa bio je Aleksa Radovanović, koji je spremno odgovarao na brojna pitanja publike, pokazao im sedam koraka za brže i lakše sklapanje kocke i demonstrirao svoju veštinu brzog slaganja kocke na opšte oduševljenje svih prisutnih. Pri samom kraju radionice dobrovoljci iz publike imali su priliku da se oprobaju u takmičenju, a sekunde su odlučivale ko će biti pobednik.