Besplatno čitanje novina i časopisa onlajn putem u BGB

Biblioteka grada Beograda

Biblioteka grada Beograda je, u saradnji sa Novinarnicom, svim posetiocima centralne zgrade omogućila besplatno čitanje novina i časopisa onlajn putem, preko portala Pregled.Press. Svako ko uđe u centralnu zgradu BGB u ulici Kneza Mihaila 56 moći će da preko svog mobilnog telefona, tableta ili laptopa pristupi kolekciji novina i časopisa preko naše Wi-fi mreže.

Da bi pristupio kolekciji, posetilac treba da instalira android ili iOS aplikaciju Pregled Press (https://play.google.com/store/apps/details?id=pregled.press, https://apps.apple.com/us/app/pregledpress/id1619631165), i da se poveže na Wi-fi mrežu BGB Biblioteka_grada. Nakon toga korisnik može čitati sva izdanja koja se nalaze u kolekciji bez ikakvih ograničenja, u punom tekstu, istog izgleda i sadržaja kakav se nalazi u štampanom izdanju.

Kolekcija sadrži veliki broj dnevnih novina iz Srbije i regiona, kao što su Večernje novosti, Danas, Kurir, Vijesti, Oslobođenje… Ažuriranje se vrši na dnevnom nivou tako da je svakog dana dostupno aktuelno dnevno izdanje.

Naročita vrednost kolekcije je u značajnom broju časopisa, koji su razvrstani u više kategorija: Društvo i politika, Nauka i tehnologija, Biznis i ekonomija, Sport, Duh i telo, Porodica i dom, Hrana i vino, Hobi, Zabava, Strip i roman…

Korisnicima su na raspolaganju naslovi kao što su Politikin zabavnik, Mali Politikin zabavnik, National Geographic, Monitor, Pečat, Novi magazin, Nova ekonomija, Biznis i finansije, Svet kompjutera, PC Press, Bazar, Lepota i zdravlje, Elle, Gloria, Auto Bild, Brava Casa, Uradi sam, Moj stan, Torte i kolači, Bakini slatkiši, i mnogi drugi. Za ljubitelje stripa posebno ističemo legendarnog Alana Forda.

Kolekcija obuhvata i više naslova lokalnih novina i časopisa kao što su Novosadski reporter, Čačanski glas, Lozničke novosti, Nove subotičke novine, Glas Podrinja, Sremska novine, Nove kikindske novine, Mladenovački glas, Novi put, Vršačka kula…

Kolekcija se redovno ažurira, tako da uvek sadrži najaktuelnija izdanja, čak i pre nego što se nađu na kioscima. Pored najnovijih brojeva, u njoj se nalazi i bogata arhiva starih brojeva novina, časopisa i magazina.

Uvid u sadržaj kolekcije dostupan je na adresi www.pregled.press.

Pristup kolekciji je obezbeđen i iz veb pregledača, na korisničkim desktop računarima u Multimedijalnoj čitaonici BGB.

Uvođenjem ove nove usluge, BGB nastavlja sa razvojem servisa koji omogućavaju pristup sadržajima i znanjima onlajn putem, prateći svetske trendove u bibliotekarstvu i potrebe savremenih korisnika.