BGB pokrenula veb-sajt posvećen novinskoj pismenosti

Biblioteka grada Beograda

U okviru projekta „Unapređenje ključnih građanskih veština u eri post-istine: novinska pismenost i kritičko mišljenje” (Enhancing Key Civic Competences forthe Post-truth Era: News Literacyand Critical Thinking – ESSENTIAL) izrađen je poseban veb-sajt http://newslitproject.net na kojem će se nalaziti različiti edukativni materijali u vezi sa novinskom pismenošću. Na ovom dvojezičnom, srpsko-engleskom sajtu, biće postavljani rezultati projekta, među kojima je najvažnijiobrazovnionlajn kurs iz novinske pismenosti. Na sajtu se već nalaze studija pod naslovom„Novinska pismenost i kritičko mišljenje u eri post-istine”, kao i kurikulum trening kursa iz novinske pismenosti.Ideja je da sajt postane jedan od najvažnijih edukativnih i informativnih resursa u vezi sa novinskom pismenošću u zemlji, a i šire.

Međunarodni projekat ESSENTIAL realizuje se pod rukovodstvom Biblioteke grada Beograda, a u njemu učestvuju još tri partnera: Nacionalna biblioteka Letonije, Letonija, Univerzitet Hacettepe, Turska, Narodni univerzitet Žalec, Slovenija. Opšti cilj projekta je razvoj društva samosvesnih građana koji kritički razmišljaju i imaju sposobnost da ispravno percipiraju medijske sadržaje, što je preduslov da kvalitetno učestvuju u demokratskim procesima u svojoj zajednici i na globalnom nivou.

Realizacijom ovog projekta BGB uvodi novu uslugu – edukaciju građana iz novinske pismenosti, čime se pridružuje odabranoj grupi najrazvijenijih svetskih biblioteka koje ovo već čine u svojim zajednicama.

Projekat se realizuje u okviru EU programa Erazmus+, Ključna aktivnost 2: Strateška partnerstva u obrazovanju odraslih.