BGB svojim korisnicima omogućila korišćenje digitalne novinske i TV arhive

Biblioteka grada Beograda je, u saradnji sa Medijskim arhivom Ebart, svojim posetiocima omogućila besplatan onlajn pristup novinskoj i TV arhivi Ebart. Svako ko uđe u centralnu zgradu BGB u ulici Kneza Mihaila 56 ili u Fond periodike, Studenski trg 19, moći će da preko svog mobilnog telefona, tableta ili laptopa pristupi ovoj arhivi.

Da bi pristupio kolekciji, posetilac treba da se poveže na Wi-fi mrežu BGB Biblioteka_grada, nakon čega preko veb adrese ip.arhiv.rs može čitati sve sadržaje koji se nalaze u arhivi bez ikakvih ograničenja.

Posebno je značajno što je pretraga novinskih tekstova, osim po rubrikama, nazivima novina, godini, mesecu i datumu objavljivanja, moguća i u punom tekstu. Na ovaj način se iz velikog broja arhiviranih tekstova mogu brzo i jednostavno pronaći baš oni koji nas interesuju.

U novinskoj arhivi nalaze se odabrani tekstovi iz Politike, Večernjih Novosti, Blica, Danasa, Kurira, i dr, kao i tekstovi iz magazina NIN, Pečat, Vreme, Nedeljnik itd. TV arhiv sadrži izbor emisija sa RTS-a, Prve srpske televizije, B92, TV Hepi, N1 i dr.

Novinski arhiv obuhvata tekstove od 2003. godine, a TV arhiv emisije od 2004. godine.