Biblioteci grada Beograda nagrada za ediciju „FESTOVIH 50“

Biblioteka grada Beograda

U četvrtak, 20. oktobra 2022, u Biblioteci grada Beograda,  otvoren je  6. festival knjige FESK – PAZI ŠTA ČITAŠ.  Na otvaranju su govorili direktorka Biblioteke grada Beograda  Jasmina Ninkov, prof. dr Aleksandar Jerkov i organizatorka festivala Zorica Stablović Bulajić.

Ovom prilikom  dodeljene su nagrade  izdavačima: za naučni doprinos, vredno reprint izdanje i inovativno-obrazovni sadržaj, za knjige objavljene 2020-21. U ravnopravnoj konkurenciji našli su se profesionalni izdavači, instituti, biblioteke, muzeji,  društvene organizacije.

Nagrada za naučni doprinos dodeljena je Akademskoj knjizi iz Novog Sada za knjigu „PREOBRAŽAJ SVETA: Globalna istorija 19. veka“ autora Jirgena Ostelhamela i izdavačkoj kući Arhipelag za knjigu „Istorija Jadrana“ autora Eđidija Ivetića.

Nagrada za inovativno-obrazovni doprinos dodeljena je IK Službeni glasnik za knjigu „Učenje u obrazovnom kontekstu“ autorke Ane Pešikan i RTS izdavaštvu za komplet od tri knjige „Srpski na srpskom“ autorke Mirjane Blažić.

Nagradu za vredno reprint izdanje dobila je IK Službeni glasnik za knjigu „SRBIJA – Zemlja i narod u srednjem veku“  Konstantina Jirečeka.

Nagrada za kvalitetna izdanja i pristup izdavaštvu pripala je Biblioteci grada Beograda za ediciju „FESTOVIH 50“.

Nagrađene naslove odabrao je žiri u sastavu: prof. dr Aleksandar Jerkov, predsednik žirija, prof. dr Petar Pijanović, dr Predrag Šarčević i prof. dr Zoran Blažina.