Biblioteka grada Beograda na međunarodnoj konferenciji “ARLIS/NA Anual Conference”, Pitsburg, SAD (2-5.04.2024. godine)

Библиотека града Београда

Udruženje umetničkih biblioteka Severne Amerike (Art Libraries Society of North America) je ove godine organizovalo 52. godišnju konferenciju pod nazivom “POP!”, od 2 do 5. aprila 2024. godine, u hotelu „ Omni William Penn“ u Pitsburgu (Pensilvanija). Biblioteka grada Beograda je imala svoja dva predstavnika: Jasminu Ninkov, direktorku i Oliveru Nastić, višeg bibliotekara, kojoj je kao dobitnici nagrade “Samuel H. Kress Foundation Award for International Travel”, bilo omogućeno učešće na konferenciji.

Tema konferencije je “POP!”. Naravno, to je i omaž Pokretu pop arta koji duboko ukorenjen u Pitsburgu i široj dolini reke Ohajo. Program ovogodišnje konferencije je odražavao novu misiju, viziju i vrednosti Društva, obagaćen panelima, posterima, okruglim stolovima i radionicama koji su se bavili raznolikošću, pravdom i inkluzijom; zagovaranjem i socijalnom pravdom; kritičkim bibliotekarstvom; kao i osnovnim temama poput razvoja i upravljanja zbirkama, vizuelne pismenosti, digitalnog istraživanja i pedagoške prakse. Između izlaganja organzovane su ture i druženja, koje su iskorišćenja za predstavljanje umetničke scene Pitsburga, otkrivajući deo svetski poznatih institucija i istražujući industrijsku istoriju Pitsburga i bogatu kulturnu raznolikost. Posebno je bila interesanta poseta Muzeju Endija Vorhola i Karnegi umetničkog muzeja.

Konferenciji je prisustvovalo preko 400  učesnika iz cele Amerike i Evrope. Održano je preko 24 sesija, s tim što je u svakoj bilo oko 4 predavača. Predavači su bili eminenti bibliotekari, edukatori poznatih Američkih muzeja i univerziteta, kao i iz Evrope. Predstavili su svoje institucije i projekte koje su realizovali. Takođe je održano 6 radionica. Tokom konferencije su održati i brojni sastanci raznih grupa (SIG – special interest group).

Između svih ovih predavanja i sesija, drugog dana konferencije predstavljeni su posteri pojedinih biblioteka (bilo je 31 izlagača). Izložba postera je trajala tri dana, koje je bila veoma posećena od strane kolega, tokom koje su razmenjene ideje i kontakti. Takođe, tokom svih dana konferencije bio je i tzv. sajam, gde je bilo predstavljeno  35 američkih izdavača (knjiga i časopisa).

Tokom konferencije su priređeni prijemi za one koje su prvi put na konferenciji i za  inostrane bibliotekara. Prijemi su priređeni u hotelu gde se održavala konferencija, u “August Wilson African American Cultural Center”, “Ice House” (gde je locirano Udruženje umetnika Pitsburga – AAP) i “Children’s Museum Pittsburgh”.

Osim učešća na konferenciji, predstavnice Biblioteke grada Beograda su održale sastanak sa predstavnicima Srpskog nacionalnog veća u Pitsburgu Aleksandrom Slavković i urednicom srpskog dela časopisa “Amerikanski Srbobran”, najstarijim  časopisom srpskih emigranata u Americi, dr Krinkom Vidaković Petrov.

 

Opšti utisak na kraju konferencije je, da je i postignut cilj organizatora da se kolege povežu, ostvare kontakti i mesto gde su iznete razne kreativne ideje u realizaciji projekata.