Čitalačka značka na Novom Beogradu – maraton dug 58 godina – 2.129 učesnika, 744 nagrađena, 5 specijalnih nagrada

Библиотека града Београда

Završna svečanost 58. manifestacije „Čitalačka značka“ na Novom Beogradu održana je 29. maja 2024. godine u Amfiteatru 5 Politehničke akademije u prisustvu preko 500 posetilaca, đaka, školskih i gradskih bibliotekara, saradnika, nastavnika, roditelja, predstavnika Gradske opštine Novi Beograd i Biblioteke grada Beograda.

Ispred Biblioteke grada Beograda prisutnima se obratio pomoćnik direktora Marjan Marinković, a ispred Gradske opštine Novi Beograd predsednik opštine Bojan Bovan, koji je pozvao đake da dogodine zajedno „trčimo“ čitalački maraton sa 1.000 nagrađenih.

Program završne svečanosti su uspešno vodile mlade, talentovane učenice 5-1 OŠ „Milan Rakić“ – Tijana Starović i Lara Antonijević. U kulturnom delu programa učestvovao je Dečji hor Hrama Sv. Georgija u Staroj Bežaniji, pod vođstvom dirigentkinje Ane Ivanović, koji je izveo i himnu Manifestacije pod nazivom „Značka čitalačka“, zatim nadareni đaci pesnici i recitatori i Luka Bulatović, solista na gitari, učenik 5-4 OŠ „Jovan Sterija Popović“.

Ovogodišnja 58. po redu Čitalačka značka je sa 2.129 učesnika i 744 nagrađena učenika najveća u poslednjih 10 godina. Svi učesnici su dobili zahvalnice, a nagrađeni diplome i knjige.

Biblioteka grada Beograda, uz podršku direktorke Jasmine Ninkov, obezbedila je štampanje 1700 zahvalnica, 750 diploma i 5 specijalnih nagrada koje se sastoje od jedne praktične torbe za likovno, u kojoj su školski pribor i kreativni materijal za crtanje, bojenje, pisanje, ukrašavanje, seckanje, lepljenje…

Gradska opština Novi Beograd je finansirala kupovinu 744 knjige u izdanju „Kreativnog centra“, odabranih po želji učesnika i školskih bibliotekara.

Četrdeset dnevnika koji su ušli u uži izbor nagrađeno je sa po još jednom knjigom, a specijalne nagrade za 5 najkreativnijih dnevnika dobili su:
Lav Valjić, 3-4, OŠ „Jovan Dučić“, Nina Jovana Pantić, 2-5, OŠ „Dragan Lukić“, Olivera Đurić 3-5, OŠ „Branko Radičević“, Sofija Maletin, 2-3, OŠ „Kneginja Milica“ i Sofija Manasijevski, 3-4, OŠ „Duško Radović“.

Posebno su pohvaljeni i nagrađeni učenici Lav Belobrk, 2-2, OŠ „Radoje Domanović“ i Dijana Ćakić, 2-1, OŠ „Nadežda Petrović“ čiji crteži iz dnevnika krase ovogodišnje zahvalnice, diplome i plakate, koje je grafički dizajnirala Amalija Vitezović iz Odeljenja za kulturne programe Biblioteke grada Beograda.

Na završetku svečanosti posetiocima se obratila Smilja Todorčević, načelnica OB „Vuk Karadžić“ Novi Beograd, zahvalila svim partnerima i kolegama koji su učestvovali u realizaciji manifestacije i završne svečanosti – pre svih bibliotekarima-koordinatorima Nataši Bulatović i Aleksandru Vaskoviću (koji su sve čitalačke dnevnike pažljivo pregledali, ocenili i razgovarali sa svim učesnicima na preko 400 čitalačkih časova), pohvalila svu decu, njihov rad, trud i kreativnost i pozvala ih da šire dobrotu i lepotu svakoga dana, da brinu jedni o drugima, da posećuju biblioteke i da čitaju knjige, jer knjige menjaju svet!