DEJAN ALEKSIĆ ‒ PRVI LAUREAT NAGRADE „DUŠAN RADOVIĆ”

Biblioteka grada Beograda

U sredu, 9. februara 2022. godine, u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda održano je proglašenje dobitnika i svečana dodela novouspostavljene Nagrade „Dušan Radović” za književnost za decu i mlade.

Prisutnima su se obratili Goran Vesić, zamenik gradonačelnika, Miloš Radović, predsednik žirija i Dejan Aleksić, prvi laureat Nagrade. Nagradu je uručila Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda.

Podsećamo, Grad Beograd i Biblioteka grada Beograda ustanovili su 2021.  Nagradu „Dušan Radović” koja se dodeljuje jednom godišnje za književnost za decu i mlade u okviru svih žanrova u prethodnoj godini. Nagrada se sastoji od: skulpture koja je rad akademskog vajara Zorana Kuzmanovića, diplome i novčanog iznosa od 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

U ponedeljak, 20. septembra 2021. u  Biblioteci grada Beograda konstituisan je žiri za dodelu Nagrade „Dušan Radović”. Održan je prvi sastanak žirija koji je radio u sastavu: Miloš Radović, predsednik i članovi: prof. dr Zorica Hadžić i prof. dr Zorana Opačić.

Predloge za dodelu Nagrade dostavljali su pisci i izdavači za sva dela za decu i omladinu napisana na srpskom jeziku (prvo izdanje) koja su objavljena od 15. decembra 2020. godine do 15. decembra 2021.

Konkurs je trajao do 15. decembra 2021. godine. Na adresu Biblioteke grada Beograda pristiglo je 98 knjiga.

U najuži izbor ušle su 3 knjige (po redosledu pristizanja na konkurs):

KNjIGA PLAVA KAO TRAVA KAD SPAVA autora Peđe Trajkovića u izdanju Centra za kulturu Gradac iz Raške
MALO-MALO PA SLON autora Dejana Aleksića u izdanju izdavačke kuće „Imam ideju” iz Kraljeva
PESME ZA NAJ-VELIKE autora Duška Domanovića u izdanju Kulturnog centra Ribnica iz Kraljeva