Dodeljena Nagrada „Đorđe Jovanović” za 2023/2024. godinu

Biblioteka grada Beograda

U utorak, 15. oktobra 2024. godine održana je svečana dodela Nagrade „Đorđe Jovanović” u prostorijama istoimenog ogranka Biblioteke grada Beograda.
Stručni žiri je radio u sastavu: Jelena Mladenović, (predsednik žirija), i članovi žirija: Slađana Ilić i Boris Bulatović. Na završnoj sednici održanoj 02. oktobra 2024. godine u biblioteci „Đorđe Jovanović“, Žiri je jednoglasno odlučio da Nagradu „Đorđe Jovanović“ za 2023/2024. godinu dodeli knjizi Od crvenokose boginje do slepih pevačica čija je autorka Slavica Garonja.

U Obrazloženju žirija se navodi da „monografija Slavice Garonje, kao antoropološka, kulturološka, istorijska i knjiga koja primarno pripada nauci o književnosti, prati istoriju civilizacije kroz ideju matrijarhata, ukazujući na prisustvo ženskog načela na svim nivoima – od materijalnog, preko simboličkog, pa sve do ženskog autorstva kako u usmenoj tako i u pisanoj tradiciji savremenijeg doba. Iako je jedan broj tekstova objavljen u periodici, veći deo istraživanja urađen je baš za potrebe knjige Od crvenokose boginje do slepih pevačica: Tragom matrijarhata na Balkanu i „ženskog načela” u srpskoj narodnoj pesmi, što samo upotpunjuje Garonjino kontinuirano bavljenje ovom problematikom, na više nivoa i u dužem vremenskom razdoblju, a već je rezultirao obimnom autorkinom bibliografijom u ovoj oblasti.“

Prisutnima se obratila Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda, Jelena Mladenović, predsednica žirija, i ovogodišnja laureatkinja Slavica Garonja.