Dragani Mladenović uručena Nagrada „Dušan Radović” za 2023. godinu

Biblioteka grada Beograda

U četvrtak, 8. februara 2024. godine, u Biblioteci grada Beograda je svečano uručena Nagrada „Dušan Radović” za književnost za decu i mlade.

Nagrada je pripala knjizi „Kad stvari poljude”autorke Dragane Mladenović.

Nagradu je uručio Miloš Radović, predsednik žirija.

U užem izboru za ovu prestižnu književnu nagradu su se, pored nagrađenog, našli i sledeći naslovi: „Blago nama sa životinjama” Branka Stevanovića, „Gospojica Mica” Zorice Kuburović, „Vukova azbuka” Miroslava Maksimovića i „Daske” Uroša Dimitrijevića.

U Obrazloženju žirija se, između ostalog, ističe da nam autorka u ovom delu otkriva „tajni život stvari, temu o kojoj bismo manje znali da se nije pojavila Dragana Mladenović. Kroz pedesetak pesama grupisanih u cikluse „Sobne stvari”, „Društvene stvari”, „Kuhinjske stvari”, „Razne stvari” itd, ova duhovita i lucidna pesnikinja suvereno nas vodi kroz svet koji je tu, oko nas, a kojeg nismo uvek svesni ili nismo sposobni da ga uočimo. A ona jeste.”

Podsećamo, Grad Beograd i Biblioteka grada Beograda ustanovili su 2021. Nagradu „Dušan Radović” koja se dodeljuje jednom godišnje za književnost za decu i mlade u okviru svih žanrova u prethodnoj godini. Nagrada se sastoji od: skulpture koja je rad akademskog vajara Zorana Kuzmanovića, diplome i novčanog iznosa od 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.