DRAGO KEKANOVIĆ ‒ PRVI LAUREAT NAGRADE „BEOGRADSKI POBEDNIK” Roman „Privrženost“ ‒ najbolji roman 2021. godine

Biblioteka grada Beograda

U sredu, 2. februara 2022. godine, u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda održano je proglašenje dobitnika i svečana dodela novouspostavljene Nagrade „Beogradski pobednik” za najbolji roman 2021. godine.

Prisutnima su se obratili gospodin Goran Vesić, zamenik gradonačelnika, prof. dr Predrag Petrović, predsednik žirija i Čedomir Višnjić, direktor izdavačke kuće Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta” iz Zagreba. Nagradu je uručila Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda.

Sprečen da lično primi nagradu, pisac Drago Kekanović, prvi laureat Nagrade BEOGRADSKI POBEDNIK, prisutnima se obratio putem video poruke.

Podsećamo, Biblioteka grada Beograda ustanovila je 2021. godine Nagradu „Beogradski pobednik” koja se dodeljuje jednom godišnje za najbolji roman napisan na srpskom jeziku (prvo izdanje) u prethodnoj godini. Nagrada se sastoji od: statue Beogradskog pobednika koja je rad akademskog vajara Zorana Kuzmanovića; diplome i novčanog iznosa od 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

U ponedeljak, 20. septembra 2021. u  Biblioteci grada Beograda konstituisan je žiri za dodelu Nagrade „Beogradski pobednik”, kada je održan i prvi sastanak žirija koji je radio u sastavu: dr Predrag Petrović, predsednik, i članovi: dr Petar Pijanović, dr Slađana Ilić, dr Nataša Anđelković i dr Vesna Trijić.

Predloge za dodelu Nagrade dostavljali pisci i izdavači za sva dela koja su objavljena od 15. decembra 2020 do 15. decembra 2021. godine.

Konkurs je trajao do 15. decembra 2021. godine. Na adresu Biblioteke grada Beograda ukupno je stiglo 162 naslova.

U najužem izboru je bilo šest romana:

Slobodan Vladušić, Omama (Laguna)
Milica Vučković, Smrtonosni ishod atletskih povreda (Booka)
Aleksandar Gatalica, Dvadest peti sat (Službeni glasnik)
Drago Kekanović, Privrženost (Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta”)
Milena Marković, Deca (Lom)
Oto Horvat, Noćna projekcija (Akademska knjiga)