Edicija Biblioteke grada Beograda FEST-ovih 50 nagrađena na 65. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga

Hala 4 Beogradskog sajma

U četvrtak, 27. oktobra 2022. godine, u svečanoj sali „Ivo Andrić“ dodeljena su specijalna priznanja 65. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga u kategorijama izdavača, knjiga i stripa. Žiri u sastavu: Zlata Bojović, predsednik, Anđelka Cvijić, Dragan Simeunović i Bojan Jović, doneo je odluku da Specijalno priznanje dodeli Biblioteci grada Beograda kao izdavaču edicije „FESTOVIH 50“.

Biblioteka grada Beograda predstavlja omiljeno mesto Beograđana jer je odavno prestala da bude samo zgrada u kojoj se pozajmljuju knjige. Njeni kulturni programi, učešće u domaćim i međunarodnim kulturnim i stručnim skupovima, njena izdavačka delatnost i usluge koje pruža savremenom građaninu, načinili su od nje respektabilan kulturni centar prestonice.

godine, Biblioteka grada Beograda je pokrenula ediciju FEST-ovih 50 čiji je cilj obeležavanje pola veka FEST-a i podsećanje na velikane naše filmske umetnosti. Reč je o bogato opremljenim izdanjima čiji su autori i priređivači izuzetni poznavaoci sedme umetnosti. Značaj ovakvih publikacija je od velikog značaja za našu kulturu jer predstavlja nezaobilaznu građu za sve buduće istraživače filma u našoj zemlji, a istovremeno čuva od zaborava sva velika glumačka i rediteljska imena koja markiraju našu kulturnu istoriju i povezuju je sa svetom.

Spisak izdanja uveliko svedoči o svemu prethodno napisanom:

Una Čolić, FEST: ZAVEŠTANjE OD ČETIRI SLOVA (2020)
MILAN VUKOS: SPOMENAR, priredio Aleksandar Mandić (2021)
Milan Nikodijević, DINKO (2021)
Goran Gocić, EMIR KUSTURICA: KULT MARGINE (2022)
NEBOJŠA ĐUKELIĆ, priredila Maja Medić (2022)
Tatjana Nježić, GORAN PASKALjEVIĆ ‒ VELIKAN FILMSKOG PLATNA (2022)
Ivan Karl, HRONOLOGIJA FEST-a (2022 ‒ u pripremi)