Izložba i zbornik o Vasku Popi u izdanju BGB

Библиотека града Београда

U utorak, 1. novembra 2022. u Galeriji Atrijum otvorena je izložba „Vasko Popa – Daleko u nama” i predstavljen zbornik „Sazvežđa Vaska Pope”. Izložba i knjiga nastale su u produkciji BGB, povodom 100 godina od pesnikovog rođenja.U programu su učestvovali prof. dr Mihajlo Pantić, priređivač zbornika, Jasmina Ninkov, direktor BGB i autori izložbe Bojan Kundačina i Marjan Marinković

Izložba „Vasko Popa – Daleko u nama”
Izložba vizuelno pristupa delu Vaska Pope na jedan inovativan način. Čine je 23 panoa velikog formata, prevashodno kružnog oblika, koji asociraju na čuvene Popine simbolične krugove. Na panoima su prikazani odlomci iz najznačajnijih tekstova posvećenih Popinom stvaralaštvu, odabrane Popine pesme koje oslikavaju njegovu poetiku, fotografije, crteži, rukopisi i druga građa. Zahvaljujući Arhivu SANU u kom se nalazi zaostavština Vaska Pope u izložbu su uključeni i arhivski materijali koji do sada nisu bili dostupni široj javnosti. Izložbu prati obiman katalog.

Zbornik „Sazvežđe Vaska Pope”
Zbornik je, u okviru renomirane edicije „Vrhovi”, priredio naš ugledni pisac, urednik i univerzitetski profesor Mihajlo Pantić. Knjiga sadrži Popine autopoetičke priloge i odabrane stihove, kao i tekstove renomiranih stvaralaca koji govore o pesnikovom odnosu sa najznačajnijim piscima i intelektualcima njegovog doba i daje autentičan prikaz Vaska Pope u društvenom i istorijskom kontekstu u kom je stvarao. Među autorima tekstova nalaze se: Čarls Simić, Predrag Palavestra, Muharem Pervić, Žarko Rošulj, Miodrag Popović, Jovica Aćin, Borislav Radović, Aleksandar Petrov, Mihajlo Pantić… Na kraju zbornika priređen je album fotografija iz značajnih momenata pesnikovog života.