Jovici Aćinu dodeljena nagrada „Moma Dimić” za 2023. godinu

Библиотека града Београда

U sredu, 12. jula 2023. godine, na tradicionalnoj manifestaciji Dani Milovana Vidakovića, održanoj u porti crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Nemenikuću, svečano je uručena književna nagrada „Moma Dimić” za 2023. godinu.

Dobitnik ovogodišnje nagrade je Jovica Aćin za knjigu pripovedaka „Banja”. Nagradu je uručio predsednik Gradske opštine Sopot Živorad Milosavljević, a odluku žirija je saopštio prof. dr Mihajlo Pantić.

Kako se u obrazloženju žirija navodi, „pripovetke su napisane na način naročitog pripovedanja znanja koje se ukršta sa nesvakidašnjom maštovitošću, spremnom da u narativnom činu predstavi realni svet, ali i da prekorači njegove granice. Aćin je pripovedač koji zahvaljujući svom jezičkom i oblikovnom umeću uspeva da, što upotrebom dokumentarnih detalja i istorijskih činjenica, što igrivošću i njemu svojstvenim fantastičkim interpolacijama, stvara dela kojima se potvrđuje da je kultura, uzeta u najširem smislu te reči, podjednako i nacionalna i svetska, u našem dobu podloga gotovo svakog uspešnog književnog dela”.

Podsećamo da se ova književna nagrada dodeljuje bijenalno za prozno delo, bez obzira na žanr (putopis, esej, roman…), koje na umetnički relevantan način ostvaruje veze sa drugim kulturama.

Žiri za dodelu Nagrade „Moma Dimić” radio je u sastavu: Jasmina Ninkov (predsednik), Sanja Milić, Slađana Ilić, Živka Maričić i Mihajlo Pantić.

Manifestacija Dani Milovana Vidakovića ove godine je održana 27. put, u organizaciji Biblioteke grada Beograda, Gradske opštine Sopot i Crkvene opštine Nemenikuće.