Kolagrafija eksperimenti u grafici

Biblioteka grada Beograda

U sredu, 28. jula, u galeriji Atrijum, predstavljena je knjiga sa pratećom izložbom „Kolagrafija eksperimenti u grafici“ autorke Ivane Flegar.

Knjiga je  rezultat je doktorskog projekta u kome se autorka  bavi istraživanjem mogućnosti  upotrebe savremenih materijala u grafičkoj tehnici kolagrafiji. Predstavlja svojevrstan priručnik u kome su sublimirana saznanja  proizašla iz istraživačkog projekta.

Detaljni opisi dokumentovani su fotografijama otisaka na kojima prezentuje likovne potencijale materijala koje je  koristila kao matrice, ali i ne manje važne informacije o njihovoj izdržljivosti.

U ovom trenutku knjiga ”Kolagrafija eksperimenti u grafici” predstavlja jedini i dragoceni priručnik o tehnici i mogućnostima ove eksperimentalne grafičke tehnike i nezaobilazni vodič za one kojima je radoznalost početni impuls umetničkog izražavanja. U ovoj knjizi pronaći će neophodna uputstva i smernice ka kolagrafskim potencijalima.   Krajnji cilj Ivaninog sadržajnog putovanja kroz kolagrafiju je deljenje iskustva i afirmacija ove grafičke tehnike.  Izložba koja prati knjigu posebno je dragocena, jer izloženi otisci predstavljaju svojevrsne “dokumentarne fotografije” sa uzbudljivog putovanja na kojima je beležila ishode likovnih i tehnoloških ogleda.

Knjiga ”Kolagrafija eksperimenti u grafici” donosi jasna, informativna objašnjenja za postizanje najboljih rezultata i zato predstavlja pristupačan, referentni vodič za savremene umetnike i nema sumnje da će im biti nezaobilazno polazište na putu ka ovoj grafičkij tehnici.

Izložba je otvorena do 10. avgusta.