Konstituisan žiri za nagradu “Beogradski pobednik”

Biblioteka grada Beograda

Podsećamo, Biblioteka grada Beograda ustanovila je 2021. godine Nagradu „Beogradski pobednik” koja se dodeljuje jednom godišnje za najbolji roman napisan na srpskom jeziku (prvo izdanje) u prethodnoj godini. Nagrada se sastoji od: statue Beogradskog pobednika koja je rad akademskog vajara Zorana Kuzmanovića; diplome i novčanog iznosa od 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. Dobitnik nagrade može biti samo jedno lice tj. nagrada se ne može deliti između više licai može se dobiti samo jednom.

Predloge za dodelu Nagrade mogu da dostavljaju pisci i izdavači za sva dela koja su objavljena od 15. decembra prethodne godine do 15. decembra 2021. godine.

Predlozi se dostavljaju u 5 (pet) primeraka na adresu Biblioteke grada Beograda ul. Knez Mihailova br.56 (Odeljenje za kulturne programe) sa napomenom Konkurs za dodelu Nagrade „Beogradski pobednik”

Konkurs traje do 15. decembra 2021. godine.

Odluka o dobitniku Nagrade biće saopštena 28. januara 2022. godine, na dan kada je 1846. godine u Beču prvi put izveden „Beogradski kadril” kasnije poznat kao „Srpski kadril”, delo Johana Štrausa mlađeg komponovano po nalogu kneza Miloša Obrenovića.