Obeležen 91. rođendan Biblioteke grada Beograda

Библиотека града Београда

Biblioteka grada Beograda obeležila je u utorak, 11. januara 2022. godine, 91 godinu postojanja. Tom prilikom dodeljene su nagrade „Marija Ilić Agapova” – za najboljeg bibliotekara grada Beograda, „Gligorije Vozarović” – za najboljeg izdavača i nagrada za najčitaniju knjigu stranog autora, nagrada „Čitalac godine” i „Povelja za izuzetan doprinos”.

Nagrada koja nosi ime prve bibliotekarke i upravnice Biblioteke grada Beograda, Marije Ilić Agapove, dodeljena je Marjanu Marinkoviću, diplomiranom višem bibliotekaru, pomoćniku direktora u Biblioteci grada Beograda.
Nagrada „Gligorije Vozarović” za najboljeg izdavača u 2021. godini dodeljena je Izdavačkoj kući ,,Pčelica” iz Čačka.
Prema podacima iz mreže Biblioteke grada Beograda, najčitanija knjiga savremene prevedene književnosti u 2021. godini je roman „Moja baka vam se izvinjava“, švedskog književnika Fredrika Bakmana, u izdanju Lagune.
Nagrada „Čitalac godine” u kategoriji dece do 14 godina pripala je desetogodišnjoj Emiliji Spasenović iz opštine Čukarica.

Specijalno priznanje Biblioteke grada Beograda – Povelja za izuzetan doprinos ove godine je dodeljena Ranku Stojiloviću, šefu Deska kulture Radio Beograda,
koji je redovno pratio sve programske aktivnosti i širu javnost upoznavao sa celokupnim radom Biblioteke grada Beograda.

Prisutnim gostima, predstavnicima medija i dobitnicima nagrada ispred Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije se obratila Danijela Vanušić, pomoćnik ministra za zaštitu kulturnog nasleđa i digitalizaciju, Ivan Karl, sekretar za kulturu Grada Beograda i Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda, koja je istakla značajna ostvarenja Biblioteke u 2021. godini.