Obeležen 96. rođendan Biblioteke grada Beograda

Библиотека града Београда

Biblioteka grada Beograda obeležila je u četvrtak, 11. januara 2024. godine, 96 godina postojanja. Tom prilikom dodeljene su nagrade „Marija Ilić Agapova” – za najboljeg bibliotekara grada Beograda, „Gligorije Vozarović” – za najboljeg izdavača i nagrada za najčitaniju knjigu stranog autora, nagrada „Čitalac godine” i „Povelja za izuzetan doprinos”.

Nagrada koja nosi ime prve bibliotekarke i upravnice Biblioteke grada Beograda, Marije Ilić Agapove, dodeljena je Desanki Stamatović, redovnoj profesorki Univerziteta u penziji, za izuzetan doprinos razvoju bibliotekarstva grada Beograda.

Nagrada „Gligorije Vozarović” za najboljeg izdavača u 2023. godini dodeljena je Izdavačkoj kući ,,Agora” iz Novog Sada.

Prema podacima iz mreže Biblioteke grada Beograda, najčitanija knjiga savremene prevedene književnosti u 2023. godini je roman „Istorija pčela“, norveške književnice Maje Lunde, u izdanju Izdavačke kuće „Odiseja“..

Nagrada „Čitalac godine” u kategoriji dece do 14 godina pripala je devetogodišnjem Dimitriju Miloševiću iz opštine Voždovac..

Specijalno priznanje Biblioteke grada Beograda – Povelja za izuzetan doprinos ove godine je dodeljena Aleksandri Kurteš, novinarki dnevnog lista „Politika“,koja je redovno pratio sve programske aktivnosti i širu javnost upoznavala sa celokupnim radom Biblioteke grada Beograda.

Prisutnim gostima, predstavnicima medija i dobitnicima nagrada obratilile su se Nataša Mihailović Vacić, sekretarka za kulturu Grada Beograda, i Jasmina Ninkov,  direktorka Biblioteke grada Beograda, koja je istakla značajna ostvarenja Biblioteke u 2023. godini.

Program su vodili glumci Srna Đenadić i Milan Bosiljčić, a u muzičkom delu programa je nastupila pevačica i kompozitorka Ana Stanić.