Održan IFLA Summit 2024

Biblioteka grada Beograda

Jedna od najvažnijih svetskih konferencija IFLA Information Futures Summit 2024. održana je od 30. septembra do 3. oktobra 2024. godine, u Brizbejnu, Australija (https://2024.ifla.org).

Dve eksluzivna događaja na ovom skupu na kojem je prisustvovalo oko 800 učesnika iz preko 70 zemalja, bila su objavljivanje nacrta tzv. Brizbejnske deklaracije i objavljivanje IFLA Trend Report 2024 (https://2024.ifla.org/wp-content/uploads/2024/09/ifla-trend-report-2024.pdf).

Učesnici skupa su imali mogućnost da zajednički intervenišu na nacrtu Brizbejnske deklaracije i tako učestvuju u finalnom izgledu ovog dokumenta koji za cilj ima da redefiniše Lionsku deklaraciju i utvrdi osnovne buduće pravce delovanja biblioteka na polju informacija i znanja.

Produktivna diskusija vođena je o nalazima navedenim u IFLA Trend Report 2024, prvom dokumentu ovog tipa izrađenom nakon 10 godina, koji definiše sedam najvažnijih trendova na polju informacija i znanja i daje  strateška usmerenja koja biblioteke treba da slede u budućnosti.

Izlaganje na Samitu imali su i predstavnici Biblioteke grada Beograda, Jasmina Ninkov i Marjan Marinković, koji su predstavili dva međunarodna projekta posvećena novinskoj pismenosti i kritičkom mišljenju u kojima BGB učestvuje – projekat ESSENTIAL (https://newslitproject.net) u okviru kojeg je izrađen obiman onlajn kurs posvećen ovoj temi, i projekat NEED (https://newsliteracy.info), koji ide korak dalje i primenjuje inovativne metode učenja kroz igru i hibridnog učenja u edukaciji građana iz novinske pismenosti. Izlaganje je izazvalo veliku pažnju kolega iz mnogih zemalja i spomenuto je i na završnoj sesiji Samita.