Održana konferencija Novinska pismenost i kritičko mišljenje u bibliotekama

Библиотека града Београда

U petak, 23. septembra 2022, u Biblioteci grada Beograda (BGB) održana je konferencija pod nazivom Novinska pismenost i kritičko mišljenje u bibliotekama – završna konferencija projekta ESSENTIAL

Konferenciju je organizovala BGB u okviru međunarodnog Erazmus+ projekta Unapređenje ključnih građanskih veština u eri postistine: novinska pismenost i kritičko mišljenje (Enhancing Key Civic Competences for the Post-truth Era: News Literacy and Critical Thinking – ESSENTIAL).

Na ovom stručnom skupu učestvovalo je oko 60 stručnjaka iz biblioteka i drugih ustanova kulture iz čitave Srbije (Beograd, Novi Sad, Niš, Pirot, Šabac, Jagodina, Čačak, Užice, Pančevo, Valjevo, Ruma, …), i regiona (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna gora). Konferencija je imala za cilj da podstakne i obuči zainteresovane strane, pre svega bibliotekare, da u svojim ustanovama pokrenu edukaciju građana u ovoj oblasti.

Na Konferenciji su prikazani glavni rezultati projekta koji ujedno predstavljaju i osnovne obrazovne resurse novinske pismenosti:

Studija „Novinska pismenost i kritičko mišljenje u eri postistine”
Program treninga o novinskoj pismenosti
Smernice za edukatore iz novinske pismenosti
Onlajn kurs novinske pismenosti
Veb-sajt projekta, https://newslitproject.net na kojem se nalaze svi navedeni resursi

Učesnici su stekli osnovna znanja o novinskoj pismenosti: šta je novinska pismenost i zašto je važna za pojedinca i društvo, kako mediji i novinarstvo utiču na društvo u dobu postistine, kako prepoznati manipulativne medijske tehnike, kako identifikovati lažne vesti, fotografije, video sadržaje, profile na društvenim mrežama, šta su algoritmi, njuzfidovi, filtrirani baloni i eho-komore, koja je razlika između botova, trolova i kiborga, kako pronaći izvore pouzdanih informacija, kako efikasno pretraživati veb… Oni su dobili detaljna uputstva i materijal koji im omogućava da postanu edukatori i uspešno vode radionice novinske pismenosti u svojim ustanovama.

Predavači na Konferenciji bili su zaposleni BGB koji su i sami tokom projekta prošli obuku za trenere iz novinske pismenosti.

Dvogodišnji projekat ESSENTIAL, koji se završava 30. septembra 2022, zajednički realizuju četiri partnera – BGB (Srbija), Nacionalna biblioteka Letonije, Univerzitet Hačetepe (Turska) i ustanova za obrazovanje odraslih Žalec (Slovenija). BGB je koordinator projekta. Opšti cilj projekta je razvoj društva samosvesnih građana koji kritički razmišljaju i ispravno razumeju medijske sadržaje.