Održana konferencija za novinare povodom književnih nagrada „Dušan Radovićˮ i „Beogradski pobednikˮ

Biblioteka grada Beograda

 

U ponedeljak, 15. novembra 2021. godine u Biblioteci grada Beograda održana je konferencija za novinare povodom književnih nagrada „Dušan Radovićˮ i „Beogradski pobednikˮ čiji su konkursi otvoreni do 15. decembra 2021.

Konferenciju je otvorila Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda a zatim su se obratili predsednici oba žirija. O nagradi „Dušan Radovićˮ govorio je predsednik žirija Miloš Radović koji se zahvalio Biblioteci grada Beograda kao inicijatoru ideje o osnivanju nagrade koja nosi ime njegovog oca i istakao posebnu radost što se nagrada dodeljuje u pravom trenutku jer se sledeće godine obeležava stogodišnjica rođenja Duška Radovića a uskoro se navršava 40 godina od smrti našeg pisca. „Ovo će biti velika nagrada u svakom smislu – velika po važnosti i značaju osnivača, po imenu koje nosi, po obezbeđenoj sumi koja ide pobedniku i koja je zaista velika. Pozivam pisce da učestvuju i na ovom i na sledećim konkursima, posebno pozivam dobre pisce koji nikada nisu pisali za decu da se oprobaju u tom najozbiljnijem, najuzbudljivijem i najodgovornijem književnom rodu. Jer jedino kod dece laži ne prolaze i jedino decu ne možete prevariti. A baš to bi moglo biti jedno potpuno novo iskustvo za mnoge od domaćih pisaca”, rekao je Miloš Radović.

O dosadašnjem toku konkursa za književnu nagradu „Beogradski pobednikˮ govorio je predsednik žirija ove nagrade ‒ prof. dr Predrag Petrović koji je istakao važnost ove nagrade za roman godine. Profesor Petrović je naglasio da je ovakva nagrada neophodna našoj književnoj sceni zato što afirmiše slobodnu i samosvojnu kritičku i književnu reč oslobođenu od svakog političkog ili ideološkog pritiska. Nagrada „Beogradski pobednikˮ, po rečima predsednika žirija, „otvara prostor za dijaloge i argumentovane polemike o statusu knjižćevnosti i romana u ovom veku.”

Žiri nagrade „Beogradski pobednikˮ je predstavnicima medija podelio spiskove svih do sada pristiglih naslova, kao i spiskove knjiga koje su ušle u širi izbor za nagradu.

Naredna konferencija za novinare održaće se krajem decembra meseca tekuće godine.