Otvorena izložba Ambasade Kanade i BGB

Biblioteka grada Beograda

U četvrtak, 24. juna 2021. godine, u Odeljenju za rad sa korisnicima Biblioteke grada Beograda svečano je otvorena izložba priređena u saradnji Ambasade Kanade i Biblioteke grada Beograda „Beograd-Otava: diplomatski odnosi od uspostavljanja do danas – 80 godina“. Izložba je upriličena povodom 80 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Beograd-Otava, a sastoji se od arhivskih dokumenata, fotografija i bilateralnih ugovora koji svedoče o kontinuitetu čvrstih veza između Srbije i Kanade.

Iako su diplomatski odnosi otpočeli još u 20-tim godinama prošlog veka, za zvanični početak diplomatskih odnosa između Beograda i Otave smatra se ukaz kralja Petra II Karađorđevića od 30. maja 1941. potpisanog u Jerusalimu kada je naloženo otvaranje Poslanstva Kraljevine Jugoslavije sa sedištem u Otavi. Zvanični plakat za otvaranje izložbe sadrži ovaj dokument, a sama izložba postavljena je u izlozima Biblioteke grada Beograda koji gledaju na Knez Mihailovu i Rajićevu ulicu.

Na otvaranju izložbe prisutnima su se obratili Nj.E. Džajlz Norman (Giles Norman), ambasador Kanade u Srbiji i Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda.

Izložba će trajati do 31. jula 2021. godine.