Otvorena izložba OKEAN PEKIĆ

Галерија Атриум

U petak, 11. marta 2022, u galeriji Atrijum je svečano otvorena izložba kojom se obeležava 30. godina od odlaska pisca Borislava Pekića (1930-1992).
O izložbi je govorila njena autorka Olga Krasić Marjanović, kao i prof. dr Mihajlo Pantić i Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda.
Multimedijalni projekat posvećen životu i stvaralaštvu jednog od najvećih srpskih pisaca druge polovine XX veka pokušaj je da se fotografijom, dokumentom, ličnim predmetima, rukopisnom građom, kao i video i audio dokumentacijom iznova skrene pažnja na neprolazne vrednosti knjiga koje je pisao Borislav Pekić: romansijer, pripovedač, dramski pisac, esejista, scenarista. Ovakve dokumentarne izložbe uvek su i pokušaj da se vizuelnom komunikacijom zaviri u veliku literaturu, piščevu „radionicu“ kao i u ostvarenu i relevantnu biografiju.Obimna građa izložbe prezentovana je na trideset i osam velikih plakata koji su podeljeni u dve celine. Prva prati šezdesetdvogodišnji život Borislava Pekića, od najranijeg detinjstva do poslednjih trenutaka. Sam biografski deo podeljen je na nekoliko plakata: detinjstvo; mladost provedenu u Trećoj muškoj gimnaziji u Beogradu, a potom u Kazneno-popravnim domovima u Nišu i Sremskoj Mitrovici; dvadesetogodišnji boravak u Londonu i politički angažman.

Drugu veliku celinu izložbe predstavljaju plakati koji prate Pekićevo stvaralaštvo – romansijera, pripovedača, neumornog pisca dnevničkih zapisa, kao i dramskog pisca čije su drame izvođene na pozorišnim scenama pre svega beogradskih pozorišta.

Iz rukopisne građe pisca odabrano je nekoliko stranica dnevničkih zapisa, kao i skice, karte i albumi vezani za nastanak Zlatnog runa, a iz bogate arhive porodice Pekić skenirane su mnoge povelje, nagrade i priznanja koje su dodeljivane piscu za knjige, radio drame i pozorišne predstave. U vitrinama se mogu videti mnogi originalni piščevi premeti koje je izabrala i za ovu priliku ustupila porodica Pekić.

Izložbu prati i bogato ilustrovani katalog, kao i Pekićevi intervjui dati RTS-u.

Izložba je nastala 2007. godine, u produkciji Biblioteke grada Beograda, ali ju je za ovu priliku autorka proširila novim plakatima i dokumentima.

Izložba traje do 25. marta 2022. godine.