Potpisan Protokol o saradnji između Biblioteke grada Beograda i Kulturnog centra Vojvodine “Miloš Crnjanski”

Kulturni centar Vojvodine "Miloš Crnjanski"

U Kulturnom centru Vojvodine „Miloš Crnjanski“ svečano je potpisan Protokol o saradnji između ove institucije i Biblioteke grada Beograda. Protokol su potpisali direktori ovih institucija, Jasmina Ninkov u ime Biblioteke grada Beograda i Nenad Šaponja u ime Kulturnog centra Vojvodine Miloš Crnjanski.

Protokolom su stvorene osnove za zajedničku realizaciju domaćih i inostranih umetničkih, naučnih, izdavačkih, manifestacionih i drugih projekata i programa iz oblasti umetnosti i kulture, projekata iz izdavačke delatnosti, kao i za međusobnu podršku u promotivnim aktivnostima.

„Radujemo se ovoj saradnji i smatramo da je potpuno prirodno da se ta saradnja između nas, najveće javne biblioteke u Srbiji, a mi smo poznati i po kulturnim programima koje organizujemo i kojih ima više od 3000 na godišnjem nivou, bogatoj izdavačkoj delatnosti i velikom broju izložbi posvećenih našim piscima, i institucije kakva jeste Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski“, a koja, takođe, ima odličnu produkciju, kao i veoma kvalitetna izdanja i koja se bavi i kulturnom baštinom i savremenom kulturom Vojvodine, razvija u budućnosti na mnogim nivoima. Biće zaista od višestruke koristi i na radost publike da razmenjujemo publikacije, da vaša izdanja budu u našim fondovima i čitaonicama, kao i da su naša izdanja dostupna ovdašnjoj publici, istakla je ovom prilikom Jasmina Ninkov i dodala da „iako znamo da su Beograd i Novi Sad kilometarski gledano vrlo blizu, zaista je potrebno da institucije između sebe ostvare mnogo veću saradnju na obostrano zadovoljstvo i zadovoljstvo publike“.

„Pored razmene programa i publikacija, naravno, postoji mogućnost i zajedničke realizacije pojedinih događaja jer mi smo u Beogradu vrlo ambiciozni i stalo nam je da učestvujemo u realizacijama najvažnijih događaja koji se planiraju u našoj zemlji“, rekla je Ninkov.

Nenad Šaponja, direktor Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“, najavio je ovom prilikom da je već dogovoren prvi program u okviru ove saradnje.

„U organizaciji Narodne biblioteke Srbije, sa kojom već imamo potpisan Protokol o saradnji, u četvrtak, 28. oktobra premijerno će biti izvedene kompozicije poznatog književnika Vladana Desnice, što je pravi kuriozitet jer ove kamerne kompozicije nikada nisu izvedene i malo ko i zna da je on i komponovao. Koncert „Muzika Ivana Galeba“ biće u Beogradu, a za tu priliku Biblioteka grada Beograda je priredila izložbu „Vladan Desnica (1905 – 1967)“. Sve to, zahvaljujući našoj međusobnoj saradnji, imaće priliku da vidi i publika u Novom Sadu. I izložbu i koncert organizovaćemo u Kulturnom centru Vojvodine „Miloš Crnjanski“ početkom decembra meseca“, istakao je Šaponja.