Predstavljena prva dva izdanja iz edicije “FEST-ovih 50”

Biblioteka grada Beograda

U ponedeljak, 10. maja 2021. godine, u Kombank dvorani, održana je konferencija za novinare povodom objavljivanja prve dve knjige iz edicije „FEST-ovih 50“. Na konferenciji su govorili gradski sekretar za kulturu Ivan Karl, Jasmina Ninkov, direktor Biblioteke grada Beograda i Aleksandar Mandić, urednik monografije „Milan Vukos: spomenar“. Putem video linka, iz Sidneja se obratila i Una Čolić Banzić, priređivač izdanja „FEST: zaveštanje od četiri slova“.

Povodom 50 godina FEST-a, Biblioteka grada Beograda, u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu grada Beograda, pokrenula je ediciju „FEST-ovih 50“. Prve dve knjige objavljene u ovoj ediciji su „FEST: zaveštanje od četiri slova“ i „Milan Vukos: spomenar“.

Monografiju „FEST: zaveštanje od četiri slova“ sastavila je i priredila Una Čolić Banzić. Pored njenih tekstova, knjiga sadrži i priloge preko 40 velikih imena i aktuelnih stvaralaca iz sveta filma, televizije, novinarstva, umetnosti i kulture. Knjiga prati istorijat FEST-a, njegove najznačajnije i najzanimljivije momente, kao i značaj koji je ovaj festival imao za jugoslovensku i srpsku kulturu.

Monografiju „Milan Vukos: spomenar“ priredio je Aleksandar Mandić. Knjiga je posvećena Milanu Vukosu, jednom od osnivača FEST-a, koji je takođe bio i dugogodišnji direktor Radio-televizije Beograd i ambasador Jugoslavije u Venecueli. Knjiga sadrži autobiografsku belešku Milana Vukosa i sećanja preko 40 njegovih prijatelja i saradnika.

Obe monografije su bogato ilustrovane arhivskim fotografijama. Urednik edicije je Ivan Karl, a dizajn je radila Amalija Vitezović.