Program Biblioteke grada Beograda u Kulturnom centru Srbije “Ivo Andrić” u Pekingu

Пекинг

U subotu, 19. oktobra 2024, u Kulturnom centru Srbije “Ivo Andrić” u Pekingu,  održan je program NAJLEPŠI PREDELI I UKUSI SRBIJE – GASTRONOMSKA MAPA SRBIJE.
Nakon pozdravne reči direktorke Centra gospođe Tatjane Soldat, govorili su Isidora Injac, urednica kulturnih programa Biblioteke grada Beograda, Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke i Dejan Zagorac, istraživač u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka Srbije.
Multimedijalnim programom predstavljena se srpska gastronomija kao nezaobilazni deo nematerijalne kulturne baštine Srbije. Prikazivanjem filmova o prirodnim lepotama Srbije i njenim turističkim potencijalima vrlo uspešno je predstavljena povezanost kulturne baštine i gastronomije, specifičnosti ishrane u različitim krajevima Srbije i njihovo mapiranje u srpskoj turističkoj ponudi. Program se završio degustacijom specijaliteta kao što su peglana kobasica, pirotski kačkavalj i domaća rakija.
Mnogobrojna publika sa pažnjom je pratila izlaganje učesnika i tokom degustacije pokazala izuzetno interesovanje za lepote Srbije.
Program je realizovan uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije i uz odličnu organizaciju Kulturnog centra Srbije u Pekingu.