Projekat „ESSENTIAL” predstavljen na konferenciji IFLA METLIB 2022

Biblioteka grada Beograda

 

Godišnja IFLA MetLib konferencija, u organizaciji IFLA Sekcije biblioteka velikih gradova, održana je ove godine u maju u Biblioteci grada Osla, poznatoj pod imenom Daikman. Ovoj, najznačajnijoj svetskoj konferenciji koja u fokusu ima javne biblioteke, prisustvovalo je oko 120 učesnika iz biblioteka velikih gradova iz celog sveta (Njujork, Amsterdam, Los Anđeles, Helsinki, Prag, Barselona, Roterdam, Montreal, Beograd, …).

Tema ovogodišnje konferencije bila je „Jačanje otpornih gradova” („Fostering Resilient Cities”) i bavila se pitanjem kako javne biblioteke podržavaju i osnažuju svoje zajednice tokom kriznih i izazovnih vremena.

Predstavnici Biblioteke grada Beograda, Jasmina Ninkov i Marjan Marinković, učestvovali su na sedamdesetominutnom panelu pod nazivom „Otporna biblioteka – pouzdan izvor u kriznim vremenima”. Oni su tokom panela predstavili međunarodni projekat ESSENTIAL, posvećen jačanju novinske pismenosti građana, koji BGB sa uspehom privodi kraju, uz podršku Evropske unije, a u okviru Erazmus + programa. Pored predstavnika BGB, na panelu su učestvovali i Lora Murinen, iz Biblioteke grada Helsinkija i prof. dr Džejmi Džonson, profesorka na Odseku za bibliotekarstvo Univerziteta u Oslu. Razgovaralo se o značaju novinske pismenosti danas, i mogućnosti biblioteka da pružaju relevantne informacije građanima i budu sigurno mesto za razmenu mišljenja o ključnim pitanjima za zajednicu.

Projekat ESSENTIAL i njegovi glavni rezultati – veb sajt i onlajn kurs posvećen novinskoj pismenosti – izazvali su veliko interesovanje učesnika konferencije, i mnoge kolege su iskazale želju da preuzmu ove edukativne alate i primene ih u svom radu.

Tokom konferencije organizovana je stručna poseta biblioteci Daikman, koja je od strane IFLA-e proglašena za najbolju javnu biblioteku na svetu u 2021. godini, kao i drugim nagrađivanim javnim bibliotekama iz mreže Biblioteke grada Osla.