Proslavljen 92. rođendan Biblioteke grada Beograda

Библиотека града Београда

Biblioteka grada Beograda obeležila je u sredu, 11. januara 2023. godine, 92 godine postojanja. Tom prilikom dodeljene su nagrade „Marija Ilić Agapova” – za najboljeg bibliotekara grada Beograda, „Gligorije Vozarović” – za najboljeg izdavača, nagrada za najčitaniju knjigu stranog autora, nagrada „Čitalac godine” i „Povelja za izuzetan doprinos”.

Nagrada koja nosi ime prve bibliotekarke i upravnice Biblioteke grada Beograda, Marije Ilić Agapove, dodeljena je Dragani Milunović, diplomiranoj bibliotekarki savetnici, zamenici direktora i rukovoditeljki Sektora za bibliotečko-informacionu delatnost Narodne biblioteke Srbije.

Nagrada „Gligorije Vozarović” za najboljeg izdavača u 2022. godini dodeljena je Izdavačkoj kući ,,Pravoslavna reč” iz Novog Sada.

Prema podacima iz mreže Biblioteke grada Beograda, najčitanija knjiga savremene prevedene književnosti u 2022. godini je roman „Kuća glasova”, italijanskog književnika Donata Karizija, u izdanju Vulkan izdavaštva.

Nagrada „Čitalac godine” u kategoriji dece do 14 godina pripala je devetogodišnjoj Lari Bjelaković iz opštine Novi Beograd.

Specijalno priznanje Biblioteke grada Beograda – Povelja za izuzetan doprinos ove godine je pripala Vladimiru Petroviću, uredniku i novinaru u Kulturnom dnevniku Radio televizije Srbije koji je redovno pratio sve programske aktivnosti i širu javnost upoznavao sa celokupnim radom Biblioteke grada Beograda.

Prisutnim gostima, predstavnicima medija i dobitnicima nagrada obratili su se Nataša Mihailović Vacić, u dvostrukom svojstvu: kao izaslanica gradonačelnika Aleksandra Šapića i gradska sekretarka za kulturu, i Miodrag Ivanović, državni sekretar Ministarstva kulture Vlade Republike Srbije. Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda, u svom obraćanju je istakla značajna ostvarenja Biblioteke u 2022. godini.

 

Foto: Željko Jovanović