Stručni skup „Kreiranje inovativnih usluga za promovisanje kulturnog nasleđa u bibliotekama”

Biblioteka grada Beograda

Skup je organizovan u okviru međunarodnog projekta ”Re-designingandCo-creating Innovative Cultural Heritage Services Through Libraries (iTSELF)”.

Skup je otvorila direktorka BGB, Jasmina Ninkov, a izlaganja su imali: Stanka Jovičić, Marjan Marinković, Bojan Kundačina, Milena Ognjanović i Anđela Ivanić. Oni su predstavili rezultate projekta i podelili sa prisutnima stečena znanja i iskustva.

Prezentovano je istraživanje„Uloga biblioteka u promociji kulturnog nasleđa u Republici Srbiji”, kao i različite savremene tehnike, metode i alati za razvijanje inovativnih usluga i realizovanje projekata (Lego® SeriousPlay®,Agilni okviri SCRUM i KANBAN, Poslovni model YOU, Geokešing, Digitalni bedževi, Escaperoom, Miro, Spatial Chat ). Prikazani su specijalni Fejsbuk, Instagram i Tviter profili koje je BGB pokrenula u svrhu promovisanja kulturnog nasleća iz svojih fondova. Posebna pažnja posvećena je prezentaciji najvažnijeg proizvoda projekta – onlajn kursa „Kreiranje inovativnih servisa za promociju kulturnog nasleđa u bibliotekama”, koji će uskoro postati javno dostupan. Ovaj kurs će biti snažno obrazovno sredstvo za bibliotekare i druge stručnjake koji se bave čuvanjem i promovisanjem kulturnog nasleđa.

Na skupu je prisustvovalo pedesetak bibliotekara i stručnjaka iz drugih baštinskih ustanova iz čitave Srbije: Beograda, Novog Sada, Leskovca, Šapca, Kruševca, Smedereva, Pirota, Čačka, Užica, Pančeva…

Projekat iTSELF zajednički implementira šest partnera – biblioteka, univerziteta i organizacija iz Letonije, Francuske, Turske, Holandije, Estonije i Srbije. Nosilac projekta je Nacionalna biblioteka Letonije. Projekat je počeo u decembru 2018. godine i završava se u avgustu 2021. godine. Glavni cilj projekta je razvijanje efikasnih metoda za kreiranje inovativnih servisa za promovisanje kulturnog nasleđa.

Projekat se realizuje uz podršku Evropske unije, u okviru Erazmus+ programa.