Stručni skup posvećen DIGIBLEND projektu

Библиотека града Београда

U petak, 5. jula 2024, u Biblioteci grada Beograda, predstavljen je projekat „Unapređenje digitalne pismenosti građana putem inovativnog učenja kroz igru“. Skup je organizovala Biblioteka grada Beograda, kao završni događaj u okviru međunarodnog Erazmus+ projekta posvećenog razvoju inovativnih metoda obrazovanja odraslih iz digitalne pismenosti.

Skupu su prisustvovali bibliotekari, univerzitetski profesori, nastavno osoblje koje se bavi obrazovanjem odraslih, kao i predstavnici medija. Učesnici su stekli znanja i dobili pristup materijalima (dve društvene igre, set pravila, baza znanja…) koji im omogućavaju da postanu predavači i uspešno vode radionice digitalne pismenosti u svojim ustanovama, primenjujući inovativan metod igranja  društvenih igara u kombinaciji sa onlajn sadržajima.

Na skupu su prikazani glavni rezultati projekta, koji ujedno predstavljaju i osnovne obrazovne resurse za edukaciju iz digitalne pismenosti:

  • Društvena igra za merenje znanja iz digitalne pismenosti – Infinity.net
  • Društvena igra za edukaciju građana iz digitalne pismenosti – DigiUp
  • Vodič za edukatore

Najzanimnjiviji deo programa bilo je praktično igranje društvenih igara, koje je pokazalo da su izrađene igre i zabavne i edukativne.

Na skupu su izlagali Bojan Kundačina, Marko Vasiljević, Sandra Nikolić i Marjan Marinković.

Projekat „Unapređenje digitalne pismenosti odraslih putem inovativnog učenja kroz igru” (Improving Adult Digital Literacy Through Innovative Gamified Blended Learning), sa akronimom DIGIBLEND, sprovodi se od 1. marta 2022. do 31. avgusta 2024. Projektni konzorcijum čini 10 organizacija i institucija iz osam zemalja – Nemačke, Italije, Letonije, Srbije, Irske, Slovenije, Turske i Španije.