Učešće BGB na 17. stručno-naučnom skupu Zajednice matičnih biblioteka Srbije BIBLIONET 2023.

Библиотека града Београда

17. stručno-naučni skup Zajednice matičnih biblioteka Srbije BIBLIONET 2023. održan je u periodu od 7. do 9. septembra u Somboru, u organizaciji Zajednice matičnih biblioteka Srbije i Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki”.Tema skupa „Deca i mladi: biblioteke za nove generacije” zainteresovala je i okupila preko 170 učesnika iz 40 ustanova iz Srbije i regiona.
Na svečanom otvaranju govorili su Vanja Marković, samostalna savetnica i rukovodilac u Ministarstvu kulture Republike Srbije, Antonio Ratković, gradonačelnik Grada Sombora, dr Vladimir Pištalo, upravnik Narodne biblioteke Srbije i Nataša Turkić, direktorka Gradske biblioteke „Karlo Bijelickiˮ u Somboru.
Nagrada „Đuro Daničić” za doprinos razvoju bibliotekarstva i kulture u celini dodeljena je Žaklini Nikolić, direktorki Biblioteke „Centar za kulturu” Kladovo.
Radni deo programa započeli su predavači po pozivu Katja Vebe i Suzana Brant iz Nemačke i Alica Kolarić iz Hrvatske, putem video linka, a potom su govorili Snježana Berak iz Bjelovara, Suzana Biglbauer i Siniša Petković iz Osijeka, Dobrila Begenišić, Nada Banjanin Đuričić i Biljana Alabahari iz Beograda i Anđelija Pruginić iz grada domaćina.
Potom su kroz dva paralelna programa, održana 27 predavanja u kojima su svojim iskustvima i radu sa decom i mladima govorili bibliotekari iz Srbije, Makedonije i Republike Srpske. Predavanja su pokrila širok raspon tema poput: stimulisanje i razvoj pismenosti od najranijeg doba; porodično čitanje; podsticanje i razvijanje čitalačkih navika kroz projekte, programe i edukativno-kreativne radionice; tinejdž biblioteke; inkluzivne biblioteke; mobilne biblioteke; čitalački klubovi; razvijanja bibliotečkih usluga namenjenih deci i mladima kroz saradnju sa ustanovama kulture, obrazovnim ustanovama , nevladinim organizacijama i udruženjima; uloga bibliotekara u odeljenjima za decu i mlade i dr.
Predstavnici Biblioteke grada Beograda na BIBLIONETU 2023. bili su: direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov, Milijana Jokić, Vladislava Ivković Marković, Marina Neđić, Snežana Kavalić, Mirjana Đapić, Smilja Todorčević, Nataša Bulatović, Aleksandra Vićentijević, Biljana Petrović i Violeta Đorđević.
Biblioteka grada Beograda predstavila je svoje aktivnosti na polju rada sa decom i mladima kroz predavanja: „Dečje odeljenje kao kulturno srce biblioteke”-Violeta Đorđević, „Potraga za skrivenim smislom i nadogradnja kroz lični doživljaj”-Aleksandra Vićentijević, „Mali princ u Velikoj Hoči”-Biljana Petrović i „Biblioteka Vuk Karadžić Novi Beograd-u korak sa rastom deteta”-Smilja Todorčević i Nataša Bulatović.
Prvi put je na skupu, kao novi vid saradnje, u okviru programa održan Letnji forum Bibliotekarskog društva Srbije, na kome je učestvovala i Violeta Đorđević sa prezentacijom „Međunarodna saradnja i mogućnosti edukacije i saradnje kroz Erazmus + programe”.
Jedan od najvažnijih zaključka ovogodišnjeg Biblionet je definisanje nacionalne strategije u oblasti pružanja bibliotečkih usluga za decu i mlade. Stoga, Zajednica matičnih biblioteka Srbije pokrenuće inicijativu prema Ministarstvu kulture RS za definisanje nacionalne strategije u oblasti pružanja bibliotečkih usluga za decu i mlade, po uzoru na praksu drugih zemalja u svetu i regionu.
Svi učesnici skupa imali su priliku da pogledaju predstavu „Tenor na zajam” u Narodnom pozorištu Sombor, posete znamenitosti grada i vide izložbu „80 godina Malog princa”, koja je izložena u Gradskom muzeju Sombor. Izložbu čine knjige “Mali princ” Antoana de Sent Egziperija, preko sto različitih izdanja iz privatne kolekcije Žane Gnjatović, bibliotekarke Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki” i dečiji radovi nastali tokom radionica Leto sa Malim princom. Autorka ove izložbene postavke je Erika Vujić.
Skup je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, Grada Sombora, Narodnog pozorišta Sombor i kompanije Star taksi.